Buna ziua! V-as ruga sa imi dati o parere la urmatoarea situatie: am poprire pe salariu in cuantum de jumatate din salariul net instituita de 2 creditori.
Pe de alta parte, am ramas in urma cu plata unui imprumut contractat la un IFN. Acestia ma ameninta ., printr-o institutie de recuperare a creantelor, ca imi vor pune poprire pe salariu si ca vor veni acasa.Mentionez ca stau cu chirie si sub nicio forma nu pot plati restanta, chiar cu acele facilitati de reducere a datoriei pe care le ofera ei.Cand am facut contractul de imprumut la acest IFN aveam apartament proprietate dar din noiembrie nu mai am(am fost executata silit de catre banca)
Ce se intampla daca nu pot plati restanta aceea, avand in vedere ca am deja salariul poprit jumatate si nici bunuri mobile sau imobile nu detin?
Multumesc!
Potrivit art.409 Cod procedura civila: (1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
Daca sunt depasite aceste procente puteti sa faceti contestatie la executare
Multumesc frumos pentru raspuns.Mai am o intrebare de "bun-simt"sa spun asa. dar nu stiu cum este mai bine de procedat, pentru a nu imi face rau singura: este bine sa spun la firma de recuperare ca deja am salariul poprit si nu am bunuri mobile (in afara de mobila din casa) si imobile?Ca ma vor suna din nou la locul de munca vineri sa le spun daca accept oferta lor de stingere a datoriei redusa.Dansii pun problema ca nu vreau sa achit, nu ca efectiv nu am de unde.
Multumesc si scuze pentru eventualele greseli, dar efectiv sunteti singurul meu sprijin.
Daca spuneti aceste aspecte nu cred ca va afecteaza negativ...cei de la recuperari creante oricum fac demersuri pentru a afla daca dumneavoastra aveti in proprietate bunuri mobile sau imobile ce pot fi executate silit
Chiar asa spuneti.. ca nu aveti cum sa va permiteti sa semnati angajamente de plata pe care nu le puteti onora.. casa v-a fost executata silit, stati cu chirie ( nu mai aveti bunuri), iar poprire aveti pe jumatate din salariu.
Daca vor, n-au decat sa demareze procedurile de executare silita..si sa se inghesuie cu ceilalti creditori pe jumatate din salariu
Buna dimineata!
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.Asa gandeam si eu, dupa ce m-am documentat in prealabil (cu ajutorul dv.neconditionat).Dar voiam o confirmare avizata!
Multumesc inca o data si sa va dea Domnul putere sa ajutati cu sfaturi competente cat mai multi oameni.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Blocare conturi
razvan22
buna seara
mama are o datorie in valoare de 2000 ron iar acum 6 luni a primit de la un executor judecatoresc poprire pe toate conturile de la toate bancile ea ... (vezi toată discuția)