Buna ziua, as dori o rezolvare la o situatie:
Firma x, vinde o cladire la o persoana fizica y.Mai tarziu y vinde la o persoana z(adica persoana mea-am cumparat). Dupa ceva timp, firma x intra in faliment, si firma lichidatoare intenteaza proces lui y in care se cere anularea contractului de vanzare cumparare.In acest caz,eu-ultima veriga care detin si cladirea sunt doar instiintata ca nu pot sa mai instrainez bunul. A fost o infatisare, s-a amanat si urmeaza un alt termen pe 15 mai 2012. Deoarece eu nu mai locuiesc in localitatea in care este cladirea si trebuie sa plec si din tara pentru o perioada de vreo 2 ani, intrebarea mea este urmatoarea:
-pot sa vand cladirea daca totusi aduc la cunostinta cumparatorului ca este sub litigiu-de fapt pana in acest moment eu nu am fost chemat la proces
-pot sa fac un antecontract cu o persoana in care sa fiu absolvit de tot ce se intampla in lipsa mea-cheltuieli, obligatii financiare, obstesti....?
-sau ce alta varianta ar exista, stiind ca un asemenea proeces va dura fff mult-ani de zile? Va multumesc!
in opinia mea, nu exista nicio interdictie pentru dumneavoastra sa instrainati. hotararea respectiva nu v-ar fi opozabila nu ar avea cum sa va vateme. Faptul ca ati fost instiintat ulterior despre un proces, nu inseamna ca nu ati fost de buna-credinta la incheierea contractului de vanzare cumparare.
Puteti sa vindeti bunul fara nicio problema. Administratorul judiciar incearca marea cu degetul. Nu va poate el interzice sa vindeti un bun care va apartine. Contractul dumneavoastra se bucura de prezumtia de legalitate.
Nu e nevoie sa incunostiintati cumparatorul dumneavoastra despre existenta unui litigiu.
In actiunea dintre x si y s-a solicitat anularea contractului, insa repunerea in situatia anterioara(restituirea bunului si restituirea pretului) intre ei doi nu mai e posibila pentru ca bunul nu se mai afla in patrimoniul acelui cumparator. Bunul se afla la dumneavoastra, iar acea hotararea din moment ce nu va este opozabila, nu poate executa nimic impotriva dumneavoastra.
Vanzare activ
dinamo2010
daca o firma X vinde o cladire , un activ al firmei aflat intr o oarecare stare de amortizare, la un pret de 100.000 lei catre actionarul unic. apoi ... (vezi toată discuția)