avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Numai presedintele de asociatie actioneaza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Numai presedintele de asociatie actioneaza restantierii in instanta ?

Buna seara . Ma puteti "lamuri" si pe mine in legatura cu o problema,va rog ... ?! Pe scurt : sunt presedinta unei asociatii de proprietari fara a fi proprietara apartamentului in care locuiesc , acesta este proprietatea parintilor sotului meu . Pentru a putea actiona in instanta restantierii la intretinere cenzorul blocului impreuna cu administratoirul doresc demiterea mea pe motiv ca nu sunt proprietar si nu pot actiona in instanta restantierii la intretinere. Intrebare : numai prin demiterea mea pot fi actionati in instanta restantierii sau actiunea poate fi inaintata si de catre comitetul executiv sau de catre vicepresedintele asociatiei, nu exclusiv de catre presedintele asociatiei ? In speranta unui raspuns cat mai prompt - multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: mirei_80 , utilizator 20:20, 11 Mai 2012
fata de terti, asociatia este reprezentata de catre presedinte. insa, ptr a chema in judecata restantierii aveti nevoie de o decizie a comitetului executiv. instanta va solicita acest act impreuna cu listele de intretinere.
În primul rând dumneavoastrã aveţi calitate de Preşedinte Asociaţie de Proprietari, aleasã în cadrul Adunãrii Generale a Proprietarilor, ocazie cu care s-a încheiat un proces verbal de şedinţã, semnat de proprietarii prezenţi, iar in urma votului aţi obţinut jumãtate plus unu din voturi. Potrivit Legii nr.230/2007 cu actualizãrile din 01.09.2010 “Preşedintele asociaţiei de proprietari este fie candidatul care va obţine cel mai mare numãr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin voinţa sa şi a majoritãţii proprietarilor din cadrul adunãrii generale. Preşedintele (atenţie!), în situaţii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepreşedinte cãruia îi poate delega atribuţiile sale”.
Potrivit Art.31 alin.1 din Legea nr.230/2007 actualizatã “(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintã asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumã obligaţii în numele acesteia. El reprezintã asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţã de asociaţie (...)”.
În consecinţã, numiţi pe unul dintre proprietari vicepreşedinte (aveţi nevoie şi de acordul acestuia), şi delegaţi-l pe acesta sã vã reprezinte, în speţa datã, fãrã a fi necesarã demiterea dumneavoastrã.

Multumesc frumos, imi este de mare ajutor raspunsul dvs. Va doresc o zi buna !
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
mirei_80, utilizator
Si inca ceva , va rog ... pentru a fi presedinte al asociatiei de proprietari este obligatoriu sa fiu proprietar ? Mentionez ca nu sunt chiriasa , doar ca apartamentul este in acte al parintilor sotului meu, adresa mea din c.i. corespunzand cu aceasta . La fel , multumesc anticipat !
Mda, se cam cere sa fiti proprietar, dar tinand cont ca faceti parte din familia si ca locuiti in imobilul socrilor dv. nu este vreun impediment de ordin practic de a fi presedinta asociatiei de proprietari, cu atat mai mult cu cat ati si fost aleasa stiindu-se statutul dv.

La judecatorie nu trebuie decat sa prezentati PV al AG in care ati fost aleasa ca sa demonstrati ca aveti un mandat valabil, adica neexpirat. Acolo nu va intreaba daca aveti act de proprietate in condominiu.....
Deci nu exista un motiv serios sa fiti demisa din aceasta pricina.
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme cu restantierii dati in judecata Anca07 Anca07 S-a hotarat in A.G. ca restantierii sa fie actionati in judecata, dar au aparut unele probleme legate de legalitatea Comitetului Executiv. Actualul presedinte ... (vezi toată discuția)
Renuntare la functia de presedinte de asociatie tiberiu8mai tiberiu8mai Va rog sa-mi spuneti cum un presedinte de asociatie poate sa ,,scape\\" de acesta functie cel mai simplu si repede ? Un presedinte de asociatie daca refuza ... (vezi toată discuția)
Presedintele de asociatie ludwuk20 ludwuk20 1.Comitetul executiv al asociatiei de proprietari a hotarat sa incheie un contract de mediere pentru locatarii restntieri care depasesc o anumita suma . ... (vezi toată discuția)