avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... majorare pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

majorare pensie intretinere

sotul meu are un copil dintr-o relatie cu o fata nu a fost casatorit cu ea iar copilul implineste in septembrie 18 ani acum ii achita o pensie de intretinere de 41.60 ron iar acum ea l-a dat in judecata si cere majorarea pensiei la 150 ron vreau sa precizez ca nici eu nici sotul nu avem un loc de mnca si nici alte venituri in afara de alocatia celor doi copii minori ai nostri as dori sa stiu daca in conditiile acestea mai poate obtine o majorare a pensiei de intretinere si cam cat ar putea fi aceasta.vreau sa mai spun ca din luna septembrie a anului trecut nu am mai achitat pensia de intretinere dar nu din rea vointa ci datorita faptului ca nu am avut resure financiare de nici un fel si cum poate influenta asta procesul ce se poate intampla?va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 01:07, 20 Aprilie 2012
La dosarul de majorare pensie teste necesar sa depuneti cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata copii xerox a certificatelor de nastere a celor doi copii minori ce tatal ii mai are in intretinere precum si documente ce dovedesc faptul ca nu are niciun venit. Cuantumul pensiei de intretinere se stabileste in functie de cei trei copii pe care sotul dvs. ii are in intretinere. Daca nu puteti depunde aceste documente in termenul de 5 zile inaintea termenului de judecata, sotul sa se prezinte personal la termenul stabilit pentru a inainta judecatorului aceste documente prin care il informeaza ca mai are doi minori in intretinere si documente ca nu realizeaza venituri.In cazul in care pana la termenul stabilit nu poate obtine aceste documente sa ceara personal in instanta sau prin intampinare amanarea termenului pentru a face dovada cu inscrisuri.

ART. 527
Debitorul întreţinerii
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.

ART. 528
Dovada stării de nevoie
Starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.

Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

ART. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
ART. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere.

ART. 531
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere claniros7 claniros7 Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez... Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele ... (vezi toată discuția)