avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot lucra cu conventie sau contract de colaborare daca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot lucra cu conventie sau contract de colaborare daca am pensie gradul II de invaliditate

Buna ziua. Am o intrebare .Se poate sa lucrez cu conventie sau cu contract de colaborare daca beneficiez de pensie de grad II de invaliditate?
Astept un raspuns in acest sens daca exista vreo posibilitate de a lucra intr-un fel sa fie legal.Multumesc anticipat.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:36, 20 Aprilie 2012
Pensia de invaliditate de gradul II,este caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de ingrijire.
Pensionarii de invaliditate cu gr I si II de invaliditate nu pot cumula pensia de invaliditate cu venituri obtinute din activitate profesionala, indiferent sub ce forma se face
Nu are voie sa cumuleze pensia cu veniturile din alte activitati, conform art. 114, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 263/2010. Aveti, mai jos, prevederile din acest act normativ.:

Art. 114. – (1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
..........................................
e) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
........................................
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate deveni pfa un pensionar pe caz de boala? tudorflorentina tudorflorentina Daca ma pensionez pe caz de boala, pot sa devin persoana fizica autorizata sau sa infiintez o Firma? (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate cumulata cu contract de prestari de servicii monybs monybs socrul meu este in pensie de invaliditate gradul II. Ar dori sa stie daca poate sa se angajeze in calitate de muncitor...adica persoana fizica, cu un ... (vezi toată discuția)
Obtinerea de venituri in cazul pensiei de invaliditate sorinaga sorinaga Sunt pensionat gradul II invaliditate. Pot fi desfasurate activitati din care sa rezulte venituri (contract de colaborare, conventie, etc.)? (vezi toată discuția)