avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt somer si vreau sa imi infiintez PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt somer si vreau sa imi infiintez PFA

Sunt somer. Vreau sa-mi infiintez PFA . Este adevarat ca :
1. Timp de 3 luni dupa infiintarea pfa-lui voi beneficia in continuare de somaj?
2. dupa aceste 3 luni pot ramane cu venitul de somaj pana la incheiere perioadei de somaj daca realizez venituri nete mai mici decat valoarea somajului?
Multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: emma199go , utilizator 20:06, 24 Aprilie 2012
Art. 15 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002:
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

Valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare este de 500 lei.
Multumesc frumos de raspuns....
Mai am o nelamurire: veniturile realizate din activitati autorizate se refera la valoarea bruta, sau la cea neta ?
Legea nr. 76/2002, art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;

Se refera la veniturile brute.
Am inteles. Multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj anca.d anca.d Buna ziua! Spuneti-mi va rog, daca un angajat primeste preaviz de la societatea unde are functia de baza, si mai are un part time la o alta firma cu un ... (vezi toată discuția)
Somaj VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj i.i. Lumena Lumena buna ziua, Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA ... (vezi toată discuția)