avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume

Buna Ziua,

Am si eu nevoie de o informatie cat mai exacta va rog, sau mai precis pe ce alta cale as putea sa rezolv problema numelui de familie pe care tatal meu biologic(cetatean strain) nu a rezolvat-o atunci cand m-am nascut eu si anume: Mama (romanca) a avut un mariaj cu mult inainte de a-l cunoaste pe tatal meu iar casatoria s-a incheiat cu un divort, doar ca divortul s-a terminat cand eu deja ma nascusem (1987) si automat am trecut pe numele fostului sot al mamei si nu al tatalui meu biologic pentru ca a fost o incurcatura , mi-a explicat mama dar nu am inteles exact ce anume. Tatal meu era student pe vremea aceea iar dupa ce a terminat studiile a fost nevoit sa plece din Romania. Mentionez ca parintii mei nu au apucat sa se mai casatoresca deoarce pe vremea lui Ceausescu actele depuse pentru casatoria cu un cetatean strain dura ceva timp, iar tatal meu a plecat din tara inainte de se rezolva aceasta situatie. El nu a mai venit in Romania din 1988 de cand a si plecat, am tinut legatura la distanta , si ducandu-ma doar eu in vizita la el. Am fost si la ambasada romana din tara tatalui meu pentru a afla cum putem rezolva problema numelui de familie, pentru ca tatal meu are nevoie de viza si are alta familie, deci este complicat , nu poate veni in Romania ca sa imi schimbe numele si sa ma treaca pe numele lui. Poate exista o alta cale prin care putem rezolva aceasta problema? Va rog mult lamuriti-ma !!

Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
gi-jane2, moderator
Actiunea in tagada paternitatii poate fi introdusa de sotul mamei, de mama, de tatal biologic precum si de copil (art.429 Noul cod civil ).Actiunea mamei si a sotului acesteia sunt prescriptibile in 3 ani iar cea introdusa de copil ori de tatal biologic nu se prescrie pe timpuil vietii copilului .
In primul rand fostul sot al mamei dvs. trebuie sa faca tagada paternitatii in instanta. Dupa care tatal biologic sa va faca recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui la un notar care are apostila de la Haga. Ce cetatean este tatal biologic? Mama dvs. da si dumneaei o declaratie la starea civila unde ati fost inregistrata.
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
Justitiarul71, utilizator
Inainte de toate va multumesc mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde la intrebare. Tagada de paternitate de catre fostul sot al mamei s-a facut de atunci ,doar ca la urmatorul proces cand tatal meu trebuia sa ma recunoasca a fost amanat si dupa aia tot a trecut timpul pana cand tatal meu a parasit Romania. Tatal meu biologic este cetatean iordanian, am fost impreuna cu el in Iordania la Ambasada Romaniei si ni s-a spus ca tata trebuie sa vina in Romania pentru a deschide procesul pentru schimbarea numelui, doar ca asa cum am mai spus este o situatie mai complicata, tata nu poate veni in Romania si de aceea am crezut ca poate totusi mai exista o alta cale de a-mi schimba numele. Eu impreuna cu mama i-am explicat cum este legea, ca de altfel legea in acest sens se aplica la fel peste tot, dar tatal meu a sperat ca se poate rezolva in SI in Iordania. Va multumesc mult inca o data !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea de tagada paternitate macoalex macoalex buna ziua! doresc sa va relatez un caz...o femeie ,care era casatorita ,dar era separata de cativa ani de sotul ei, a dat nastere unui copil cu un alt ... (vezi toată discuția)
Repunere in termen pentru actiune in tagada paternitatii prescrisa annabela annabela Buna ziua. Sunt jurist la un ONG si ma dau in ceasul mortii sa gasesc un motiv temeinic pentru repunerea in termen a unei actiuni in tagada paternitatii. O ... (vezi toată discuția)
Recunoastere nou nascut din afara casatoriei capucino capucino BUna seara,sapt trecuta o prietena a nascut un bebe anterior pronuntarii actiunii de divort de sot . Problema este ca bebe nu este copilul sotului prietenei ... (vezi toată discuția)