avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Penalitatile se calculeaza la valoarea cu TVA sau la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Penalitatile se calculeaza la valoarea cu TVA sau la cea fara TVA?

Buna ziua,

M-am lovit zilele trecute de o situatie cel putin socanta cu privire la facturi.

Clientul cumpara marfa de la furnizor, valoarea fara TVA este 100 lei, valoarea cu TVA este 119 lei. Pe factura, totalul de plata este de 119 lei, desigur. Trec zilele, clientul nu plateste marfa. Dupa 60 de zile, furnizorul trimite factura de penalitati catre client, conform contractului.

Acum, problema ce se ridica este modul de calcul al penalitatilor. Penalitatile se calculeaza la valoarea fara TVA (100 lei) sau valoarea cu TVA (119 lei)? Daca se aplica la cea cu TVA... care este motivul? Are voie un comerciant sa imi ceara penalizari pentru neplata TVA-ului aferent facturii? Desigur, la sume mici este nesimnificativ, daca ar fi vorba de sume de ordinul milioanelor de lei, cred ca se intelege socul.

Va multumesc anticipat pentru raspuns :)

Numai bine

Alte discuții în legătură

Inregistrare tva universitaria universitaria Buna seara, Am o intreprindere individuala neplatitoare de tva - comert cu amanuntul al cartilor. Sistemul de lucru e in regim de consignatie, cartile vin ... (vezi toată discuția)
Tva pt piese la repararea unei masini? dorotheea dorotheea Doresc sa schimb unele piese la masina. Service.ul auto respectiv, imi solicita tva, pt piesele, achizitionate de la un furnizor, piese care contin tva. Deci ... (vezi toată discuția)
Diferenta pfa platitor de tva / neplatitor de tva AlexPFA AlexPFA Buna, Mi-am facut PFA recent si la inregistrare am ales sa fiu neplatitor de TVA. Dar din pacate cred ca am facut o greseala. Sunt ... (vezi toată discuția)