avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Din nou, cetatenia romana pentru basarabeni
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Din nou, cetatenia romana pentru basarabeni

Unde ar putea face un basarabean cerere pentru acordarea cetateniei romane prin NASTERE (art. 5 din Legea 21/1991) in baza jus sangvinis? Sau, cel putin, sa obtina o dovada (adeverinta, certificat) din care sa rezulte ca s-a nascut in strainatate, din parinti romani si, in consecinta, este cetatean roman). Speta ar parea legata de clarificarea cetateniei, dar unii spun ca singura institutie abilitata sa se pronunte despre cetatenie ar fi Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei. Altii zic ca ar fi abilitat serviciul pentru romanii din strainatate din cadrul Directiei Generale de Pasapoarte. Tare m-as bucura sa obtin o parere autorizata, de la un profesionist.
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
const_be, utilizator
Cel mai recent răspuns: const_be , utilizator 21:06, 22 Aprilie 2012
Singura institutie abilitata este ANC.

Daca parintii dvs. au detinut la momentul nasterii dvs. cetatenie româna, atunci dvs. sunteti cetatean român si va puteti adresa unei ambasade sau ANC pentru clarificarea cetateniei.

Daca parintii dvs. nu au detinut cetatenia la momentul nasterii dvs, si nici ulterior pana la implinirea varstei de 18 ani, atunci trebuie sa depuneti un dosar pentru redobandirea cetateniei române in baza art. 11 din legea cetateniei.
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc pentru raspuns. In fapt, parintii mei au obtinut cetatenia prin nastere, inainte de 1940, su au renuntat niciodata la ea si nici nu le-a fost retrasa. Cererea pe care trebuie sa o fac catre anc trebuie sa contina toate documentele solicitate de art. 8-11 din Legea 21/1991? Ma refer la cazier judicir din romania sin din R Moldova. Sau doar actele de stare civila ale mele si ale ascendentilor?
Parintii dvs. au obtinut cetatenia prin nastere, dar chiar daca nu au renuntat la ea, au fost sau nu lipsiti de ea? Adica in 1941 erau în Basarabia sau nu?

Daca erau la acea data in Basarabia inseamna ca au fost lipsiti de cetatenia romana fara voia lor, deci trebuie sa faceti o cerere de redobandire a cetateniei romane.
In 28 iunie 1940, cand sovieticii au ocupat Basarabia in urma acordului Ribbentrop-Molotov, parintii mei erau in Basarabia. Nu le-a retras nimeni cetatenie, doar, in 1941, Stalin le-a dat la toti locuitorii din tinuturile ocupate si cetatenia sovietica.cetatenia romana, nefiind retrasa si nici pierduta prin renuntare, a continuat, de jure, sa existe. In 1941, de altfel, s-a dat o lege (793) prin care se mentiona clar apartenenta la statul roman a cetatenilor din tinuturile ocupate de sovietici.
[ link extern ] /
daca ar fi incercat sa treaca in Romania, ar fi patit ca cei din link-ul de mai sus. pana si in legea 24/1971, Ceausecu a mentinut cetatenia parintilor mei. De ce sa fac cerere de redobandire a cetateniei pe care, de jure, n-am pierdut-o niciodata? Exista un precedent: basarabeanu Paul Goma a fost gonit, in 1977 de Ceausescu, in Franta. Dupa caderea comunismului, Paul Goma a refuzat sa faca cerere de redobandire a cetateniei romane si, am aflat de pe net, anc si DGP l-au repus in drepturi fara a face cerere.e adevarat ca nu ne putem compara cu Paul Goma, dar, in fata legii, toti suntem egali;
Daca doriti sa aprofundati aceasta problema, intrati pe privat si va trimit f multa documentatie.
De fapt Paul Goma este in continuare apatrid, chiar daca statul roman i-a propus sa fie repus in drepturi. Procedura legala spune ca trebuie sa existe o cerere.

Singura solutie este cerere de redobandire la ANC, si instantele au dat aceasi solutie, nu poate sa va faca instanta din nou cetatean, acesta atributie este strict a ANC care aplica prevederile legale.

Nu inteleg de ce nu depuneti cerere de redobandire, din cate am vazut termenul de finalizare este de 1,5 luni in medie cu ceva exceptii (Leanca a obtinut cetatenia in 6 luni)

Alte discuții în legătură

Cetatenie romana Oleg Popescu Oleg Popescu Intrebare: Poate oare Statul Roman sa retraga unui cetatean roman cetatenia romana, care el a dobandit-o prin nastere? Merge vorba despre bunicul meu, Popescu ... (vezi toată discuția)
Pot fi reparate greselile istorice? const_be const_be Un moldovean s-a judecat opt ani, la CEDO, ca sa obtina dreptul la auto-identificare etnica. Autoritatile din Republica Moldova au fost obligate sa-i scrie in ... (vezi toată discuția)
Clarificarea cetateniei const_be const_be Un basarabean (presedintele Uniunii Scriitorilor Romani din RM) a castigat, la CEDO, dreptul de auto-identificare nationala. Cu alte cuvinte, autoritatile vor ... (vezi toată discuția)