In 28 iunie 1940, cand sovieticii au ocupat Basarabia in urma acordului Ribbentrop-Molotov, parintii mei erau in Basarabia. Nu le-a retras nimeni cetatenie, doar, in 1941, Stalin le-a dat la toti locuitorii din tinuturile ocupate si cetatenia sovietica.cetatenia romana, nefiind retrasa si nici pierduta prin renuntare, a continuat, de jure, sa existe. In 1941, de altfel, s-a dat o lege (793) prin care se mentiona clar apartenenta la statul roman a cetatenilor din tinuturile ocupate de sovietici.
[ link extern ] /
daca ar fi incercat sa treaca in Romania, ar fi patit ca cei din link-ul de mai sus. pana si in legea 24/1971, Ceausecu a mentinut cetatenia parintilor mei. De ce sa fac cerere de redobandire a cetateniei pe care, de jure, n-am pierdut-o niciodata? Exista un precedent: basarabeanu Paul Goma a fost gonit, in 1977 de Ceausescu, in Franta. Dupa caderea comunismului, Paul Goma a refuzat sa faca cerere de redobandire a cetateniei romane si, am aflat de pe net, anc si DGP l-au repus in drepturi fara a face cerere.e adevarat ca nu ne putem compara cu Paul Goma, dar, in fata legii, toti suntem egali;
Daca doriti sa aprofundati aceasta problema, intrati pe privat si va trimit f multa documentatie.