Un basarabean (presedintele Uniunii Scriitorilor Romani din RM) a castigat, la CEDO, dreptul de auto-identificare nationala. Cu alte cuvinte, autoritatile vor fi obligate sa-i scrie in cert de nastere: "nationalitatea romana". Ce sanse are el sa obtina CETATENIA romana, fara a mai trece prin calvarul art. 11 din Legea 21/1991. In art 4 din lege se mentioneaza ca poate fi cetatean roman doar copilul nascut in strainatate, daca cel putin unul dintre parinti are CETATENIA romana. Iar el nu poate dovedi dacat nationalitatea. Cine imi gaseste solutia, are o bere buna,sau, daca este o doamna, bomboane de ciocolata de la "Bucuria".
Singura solutie este sa isi depuna dosarul pentru redobandire conform art. 11 si 13 din lege. Sunt sigur ca din momentul in care depune dosarul, domnul Lazurca poate grabi sistemul, a mai facut-o si in cazul lui Constantin Tanase.
Oricum, in conditiile actuale cetatenia se recapata in termen de maxim 1,5 ani.
Corecte informatiile Dvs. dar omul a asteptat 8 ani pentru decizia CEDO si acum mai trebuie sa astepte ina 1,5 ani. Cu intervenii stim ca se poate si mai repede, dar nu prea sunt normale. Nu s-ar putea prin constatarea acestui drept in civil? ar putea fi un precedent;..
Trebuiesc indeplinite niste criterii, iar termenele nu pot fi scurtate pentru ca dosarul trebuie verificat temeinic. Nationalitatea si-o declara fiecare. Si eu pot sa ma declar de nationalitate american, asta nu inseamna ca americanii ar trebui sa-mi si acorde cetatenia neconditionat. E logic. Legile fiecarei tari trebuiesc respectate. D.l sa -si depuna actele pentru dobandirea cetateniei daca nu poate face dovada ca se incadreaza la redobandire. Ce alt sfat putem sa-i dam ? La ce interventii sa recurga, decat la legalitate? Despre constatarea dreptului de cetatenie in civil nu cred ca poate fi vorba.
Nationalitatea nu poate fi pusa pe acelasi picior de egalitate cu cetatenia ... nationalitatea inseamana apartenența unei persoane la un grup etnic, fără legătură neapărată cu cetățenia.
In ce conditii doreste sa obtina cetatenia romana , deoarece aceasta se poate obtine fie prin nastere , fie la cerere, fie prin adoptie.
ART. 8 din Legea nr.21/1991:
(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;
b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;
c) a împlinit vârsta de 18 ani;
d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;
e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;
f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;
g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.
Art.11 din lege se refera la persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III ... se afla in aceasta situatie?
Basarabenii, majoritatea se incadreaza la art. 11. Majoritatea dintre ei au avut bunici sau strabunici in teritoriul romanesc Basarabia inainte de 1941.
Referirea pe care am facut-o eu nu se refera la o ilegalitate. Ci la o practica a statului roman, ca organism statal de a urgenta acordarea cetateniei unor factori de decizie sau influenta din RM. Spre exemplu, chiar de curand se vorbea in presa basarabeana ca familia domnului Leanca (ministru de externe) si-a recuperat cetatenia in doar 8 luni, facându-se un salt peste 80.000 de dosare