avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Conflict interese responsabil contract membru comisie ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Conflict interese responsabil contract membru comisie receptie lucrari

Buna ziua !

Avem urmatorul caz: X este responsabil de contract lucrari. La sfarsitul lucrarilor X este trecut in comisia de receptie a calitatii lucrarilor respective. Care este actul normativ conform caruia exista conflict de interese intre cele doua functii. Sau, se permite cumularea celor doua functii?

va multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: wazz , utilizator 15:23, 24 Aprilie 2012
Dupa prevederile Codului penal sau a Legii nr. 161/ 2003. , conflictul de interese se refera numai la functionarii publici ... pentru sectorul privat nu exista o astfel de reglementare ..
speta priveste functionari publici, este cazul unei primarii, indicati va rog articolul respectiv
cu stima
Codul penal
art. 253 ind.1 - Conflictul de interese
Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pâna la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.
Dispozitiile alin. 1 nu se aplica în cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative

Legea nr.161/2003
Art. 70 - Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.

Art. 79
(1) funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial;

b) participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I;

c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.

(2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1), conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic căruia îi este subordonat direct funcţionarul public în cauză, va desemna un alt funcţionar public, care are aceeaşi pregătire şi nivel de experienţă.

(4) Încălcarea dispoziţiilor alin. (2) poate atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
ma tem ca nu inteleg, una si aceeasi persoana adica eu poate fi responsabil contract lucrari apoi membru al comisiei de receptie a lucrarilor efectuate conform contractului respectiv ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti cum sa fiti in acea comisie ... intrucat dvs ati fost responsabilul de lucrari si apoi sunteti membru in comisia de receptie a lucrarilor .. suna cam asa : eu execut, eu controlez.

Alte discuții în legătură

Conflict de interese sau nu? scopada2007 scopada2007 Dacă lucrez ca funcționar public(funcție publică de execuție) într-o instituție publică pot fi și președinte de ... (vezi toată discuția)
Functionarii publici si problemele lor juridice bratu nicolae bratu nicolae Sunt functionar public la o primarie de comuna referent-casier,colectare impozire si taxe, ridicari numerar trezorerie.Seful adica primarul ma obliga printro ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate; conflict de interese GHEORGHE CARMEN GHEORGHE CARMEN Buna ZIua, Sunt functionar public si m-ar interesa noutatile cu privire la legea 188/1999 deoarece as vrea sa-mi accesez niste fonduri europene pt. ... (vezi toată discuția)