avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune

am si eu o intrebare?am un prieten care are 17 ani si a inselat-o pe prietena sa sa-i dea niste aur din casa (in valoare de 700 euro) mama fetei a declarat aurul furat care este pedeapsa pentru acesta fapta....?puteti raspunde urgent va rog?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:04, 26 Aprilie 2012
Art. 215 Codul penal:
Înselaciunea

(1) Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

(2) Înselaciunea savârsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(3) Inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât, fara aceasta eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

(4) Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plati înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul aratat în alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. 2.

Înselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Daca este minor limitele de pedeapsa se reduc la jumatate
Ce modalitate a folosit pt a o determina sa ii dea aurul? Detaliati putin pt a vedea daca este vorba despre inselaciune si nu despre furt.
Da, daca a determinat-o prin vorba buna ( ca sa spun asa) prin inducere in eroare ar fi vorba de inselaciune insa daca se va face plangere pentru furt in cursul anchetei se poate stabili ca este vorba de o infractiune de inselaciune.

Poate ca ar trebui sa va ganditi sa va angajati avocat si deja sa incepeti sa va cautati deoarece chiar daca a ar fi fost inselaciune sub aspect juridic probele pot arata ca a fost vorba de furt.
Depinde foarte multe de ceea ce se declara si evident si de ceea ce veti declara si dvs.

Exista si posibilitatea sa nu existe nicio infractiune...dar sa fiti condamnat pentru furt.
In justitie se pot intampla multe daca oamenii nu se apara corespunzator.

In mare masura aceste fapte se retin de procurori ca abuzuri de incredere nicidecum ca inselaciuni.Aceata este practica judiciara.
In niciun caz nu este vorba de furt atata timp cat a existat acordul fetei care a imanat personal bunurile.

Alte discuții în legătură

Complicitate picika picika buna cu ce se pedepseste complicitatea in inselaciune? multumesc (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Pedeapsa inselaciune simonaagachi simonaagachi care este pedeapsa pt inselaciune ,de la citi la citi ani?multumesc (vezi toată discuția)