Citat expert Paula IEKEL, Biroul teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului, in ziarul de Iasi:
In conformitate cu prevederile art. 2502, alin. 2 din Codul Civil, drepturile privitoare la actiunea in constatare a existentei sau inexistentei unui drept sint imprescriptibile...
Curtea de Apel Alba Iulia, prin Decizia civila nr. 654/5 iunie 2008 a precizat ca „Desfasurarea unei activitati in mod permanent intr-un loc de munca, care din punct de vedere al normelor legale se incadreaza intr-o anumita grupa de munca, poate fi probata cu orice mijloc de proba, inclusiv depozitii de martori"
In lumina celor de mai sus, am obtinut o adeverinta de la fostul angajator, dar nu in conformitate cu modelul legal. In aceasta se recunoaste exact ca am avut locul de munca intr-o sectie a unei fabrici, care a fost incadrata in grupa a II-a conf. Ordin 50/1990, desi nu am avut activitati direct legate de specificul sectiei (eram peronal TESA).
Nu am dus aceasta adeverinta la Casa de Pensii deoarece stiu ca nu va putea fi valorificata.
Pot folosi adeverinta in instanta pentru o actiune in constare/recunoastere a acestui drept (grupa de munca)?
Deci angajatorul recunoaste in adeverinta ca, datorita unor imprejurari, am fost repartizata cu locul de munca fizic intr-o incapere amplasata in cadrul unei sectii a fabricii, incadrata in grupa a II-a conf. Ordin 50/1990. Pot folosi aceasta adeverinta ca mijloc de proba, pe langa martori si alte documente?
Este evident faptul ca la acea vreme, angajatorului nu i-a pasat de conditiile de munca in care am lucrat. Am inhalat timp de 8 ore pe zi aceleasi noxe ca si muncitorii.
Puteti sa folositi adeverinta ca mijloc de proba in orice litigiu, in general vorbind. Insa actiunea in constatare va fi respinsa ca inadmisibila intrucat puteti cere realizarea dreptului dvs., respectiv aveti procedura prevazuta de Legea nr. 263/2010 si HG nr. 257/2011 (art. 111 teza finala Cod procedura civila).
Doamna Pintea, caut si ma informez prin internet, dar cum nu sunt in domeniu, cam greu pricep unele lucruri. Problema este ca ceea ce am spus mai sus (neincadrarea in grupa) s-a intamplat cu mult timp in urma si am inteles ca actiunea in realizarea dreptului este prescriptibila (trei ani). Deci la mine nu mai este posibila realizarea dreptului. De aceea am cautat si am descoperit posibilitatea actiunii in constatarea dreptului respectiv. Recunosc, nu stiu cu ce ma poate ajuta o astfel de actiune. Poate ca nu am mult de castigat, dar, pentru un pensionar, conteaza.
:) Daca eu va spun ca puteti cere realizarea dreptului de ce nu ma credeti?
Atata timp cat aveti o adeverinta, puteti sa solicitati casei de pensii valorificarea ei si apoi sa va adresati instantei. Legislatia asigurarilor sociale nu prevede un termen de trei ani in care sa solicitati valorificarea mentiunilor inscrise intr-o adeverinta si, din cate imi amintesc eu, nu a prevazut niciodata un asemenea termen. Va rog sa nu va suparati pe mine, insa nu este bine sa amestecam prevederile legale fara sa stim despre ce este vorba.
Chiar daca adeverinta nu este valida, respectiv nu contine mentiunile prevazute in anexele HG nr. 257/2011 sau in celelalte acte normative (Ordinul nr. 572/2006 sau Ordinul nr. 590/208), puteti sa solicitati fostului angajator o noua adeverinta. Daca acesta refuza eliberarea adeverintei, va puteti adresa instantei. Prin urmare, indiferent de varianta, puteti cere realizarea dreptului dvs.
Nu ma supar, dimpotriva, va multumesc pentru lamuriri! Imi puteti spune in ce consta art. 111 teza finala Cod procedura civila, ca nu am gasit pe internet?
Apoi, daca actionez in instanta Casa de Pensii ca nu mi-a valorificat adeverinta (are temei legal), instanta va constata ca adeverinta nu este conforma cu legea. O noua adeverinta probabil va cuprinde exact aceleasi precizari ca si prima.
Si actiunea in constatarea sau realizarea dreptului, cum ziceti dumneavoastra, am vrut sa o inaintez impotriva societatii, nu a Casei de Pensii. Poate gresesc...
Contract de munca
lyly64
Buna ziua, va prezint urmatoarea situatie am eliberat o adeverinta de vechime in munca de grupa II , care nu a fost valorificata la casa de pensie, a fost ... (vezi toată discuția)