avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pt limită de vârstă
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pt limită de vârstă

În perioada:noiembrie 1989- Mai 1990 am lucrat ca electrician auto la IUGCT Călărași într-o hală cu multe noxe de la mașini.La plecare mi s-a scris pe cartea de munca că în perioada lucrată beneficiez de grupă a 2 a de muncă prin HG nr 1223 din 1990 coroborat cu ordinul. 50/90 art 3.Cei de la casa de pensii nu o ia în considerare pe motiv că electricienii nu beneficiază de grupă. În 2017 am luat și adeverință de la firma ASTALROM SA,firma care a preluat fosta întreprindere. Este legal să nu îmi ia în considerare grupa și cei de făcut. Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Ristici Moise , utilizator 08:47, 10 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va redau din Legea 263/2010
art.158
...
(3^1) Dovada vechimii în muncă în grupa I și/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

(3^2) În situația în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deținătorii legali de arhive.

(4) Adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II-a de muncă sunt valorificate numai în situația în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

(5) Prin documente verificabile se înțelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităților/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plată din care să rezulte secția/atelierul/locul de muncă, precum și orice alte documente justificative.

(6) În situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activității în grupele I și/sau a II-a de muncă, angajatorii sau orice alți deținători legali de arhive sunt obligați să pună la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice și/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II-a de muncă, în vederea verificării respectării legislației în domeniu.

Care este /sunt motivul/motivele neluarii in considerare ?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
B I U "
Motivarea este: prezentați documente suplimentare din care să rezulte că ați desfășurat activitatea în aceleași condiții ca personalul muncitor de bază în condiții de șantier. Părerea mea este că nu s-a uitat pe cartea de munca unde scrie clar și s-a uitat numai pe adeverință.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat 10 ani la fosta fabrica *suveica* și am avut categoria ... Munteanu Lica Munteanu Lica Am lucrat 10 ani la fosta fabrica *Suveica* și am avut categoria a 2-a și nu găsesc arhiva acesteia pentru a-mi recupera o adeverință cu acești ani ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 172/ 07.10.2016 pentru modificarea legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Legea nr. 172/ 07.10.2016 pentru modificarea dispoziţiilor art. 158 din Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare a ... (vezi toată discuția)
În perioada 01-08-1989-01-01-1993 am lucrat la tagcm- constanța, ... timix timix În perioada 01-08-1989-01-01-1993 am lucrat la TAGCM- Constanța, în anul 1990 și-a schimbat numele în Record. S.A. Acum nu mai există această firmă, am ... (vezi toată discuția)