avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot fi concediata daca sunt insarcinata si refuz sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot fi concediata daca sunt insarcinata si refuz sa preiau atributii ce nu tin de calificarea mea?

Buna ziua
Sunt angajata la o firma pe un anumit post. De curand a fost concediata o persoana care avea alte atributii decat ale mele si mi s-a spus ca eu ar trebui sa ma ocup de acum incolo de atributiile acelei persoane.
Mentionez ca sunt insarcinata in luna a 3-a si eu nu vreau sa ma ocup de acele atributii deoarece nu am calificarea/studiile necesare si nu vad rostul avand in vedere ca peste 3-4 luni voi intra in concediu maternal.
Pot fi concediata pentru ca refuz ca preiau acele atributii?

Va multumesc
Amelie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:21, 25 Aprilie 2012
Starea de graviditate nu permite angajatorului sa dispuna incetarea CIM, in conditiile in care ati anuntat in scris angajatorul cu privire la starea de graviditate. In cazul in care nu ati depus o astfel de cerere, recomandabil este sa o faceti in cel mai scurt timp. In ceea ce priveste modificarea postului, angajatorul trebuie sa va incadreze pe acel post daca indepliniti conditiile de studii pentru postul respectiv, sa aveti calificare. Refuzul dvs. intemeiat nu da dreptul angajatorului sa va concedieze, motivele care tin de persoana salariatului pentru care concedierea poate fi dispusa sunt foarte clare si prevazute in c.muncii la art.61. Desfacerea CIM fara respectarea prevederilor C.muncii sau a CCM aplicabil la nivel de unitate este lovita de nulitate absoluta.
Va multumesc pentru raspuns.
Am anuntat angajatorul de starea mea in scris, am depus cerere si adeverinta de la medic.
Nu este vorba de incadrare pe acel post, eu in continuare voi pe postul pe care sunt angajata ( inginer ) si in continuare ma voi ocupa ce atributiile mele si pe langa asta vor sa-mi dea mie toate atributiile celuilalt post ( pentru care nu am nici studii si nici calificare ). Ei spun ca in cateva zile persoana care pleaca sa imi arate si eu sa fac.
Amelie06 a scris:

Nu puteti fi concediata pentru refuz , insa puteti fi sanctionata disciplinar pentru acest aspect ...
Si sanctiunea disciplinara in ce ar consta anume? sa-mi taie din salariu, sa-mi faca o mustrare scrisa sau ce?
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. ... acest lucru este interzis prin art.60 alin.1 C.mun.

Alte discuții în legătură

Schimbare cod cor buia buia O persoana a fost angajata ca muncitor necalificat - Paznic cod COR 962907, a facut un curs de calificare si a primit un Certificat de Calificare ... (vezi toată discuția)
Schimbarea felului muncii CYF CYF Buna seara Prima problema: Schimbarea felului muncii dintr-o functie cu studii medii intr-o functie cu studii superioare se face doar printr-un act aditional? ... (vezi toată discuția)
Riscurile aferente postului Eva_56 Eva_56 Cum se face dovada informarii salariatului privind riscurile aferente postului cu rerespectarea Codului muncii? Art. 17. - (1) Anterior încheierii sau ... (vezi toată discuția)