avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... interceptari telefonice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

interceptari telefonice

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati, deoarece varul meu are grave probleme cu justitia. Este politist de meserie, iar de curand a fost arestat intr-un dosar ce are drept obiect furtul de gazolina.Acuzatiile care i se aduc sunt acelea de tainuire si complicitate la furt in forma continuata. Probele impotriva lui sunt interceptari telefonice in care vorbeste despre
achizitionarea de motorina la pret convenabil
. Domiciliul i-a fost perchezitionat, insa nu au gasit nimic. Totusi, momentan este retinut preventiv pe o perioada de 29 de zile, saptamana aceasta urmand sa aiba loc recursul impotriva mentinerii starii de arest preventiv. Problema este ca familia lui nu este una instarita, iar avocata nu este una stralucita. La acest moment, ea nu stie exact care sunt acuzatiile complete care i se aduc si probele impotriva lui, deoarece inca nu a avut acces la tot dosarul (asa a spus) si pt asta vrea sa formuleze o cerere sub control judiciar pt a putea citi intregul dosar. Nu stie nici daca a existat o autorizatie de interceptare.
Va rog sa ma ajutati cu cateva idei sau cum credeti ca este bine sa actioneze in continuare.
Va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:44, 27 Aprilie 2012
sincer, daca avocata nu este experimentata in domeniul penal, veti avea viata grea cu procurorul de sedinta. interceptarile pot fi contestate sub multe modalitati, inclusiv sub aspectul frecventei aparatelor cu care au fost efectuate :)

In plus, acuzatiile se regasesc in referatul prin care se solicita arestarea preventiva :) deci nu sunt greu de identificat, cel putin la acest moment procedural. sa citeasca atent prima pagina a referatului.

spuneti ca avocata nu a avut acces la dosar - nu v-a reprezentat ea in dosarul privind arestarea preventiva, pe fond? in acest caz a avut acces la aceleasi acte ca si judecatorul, inclusiv la dosarul cu interceptarile (dosarul se gaseste la arhiva instantei care va judeca recursul). Iar inaintea filelor in care sunt transcrise convorbirile telefonice (la unele dosare exista un volum separat cu autorizatiile emise) se gaseste autorizatia ptr interceptare, emisa de catre instanta impreuna cu referatul parchetului. chiar ca avocata dvs nu are experienta daca nu poate face chetiuni elementare.

Oricum, in arestarea preventiva nu se analizeaza fondul cauzei, ci doar se "pipaie" deci nu aveti nevoie de tot materialul de UP. Iar o cerere de eliberare sub supraveghere nu va acorda accesul la tot dosarul, ci la aceleasi acte ca si in prezent.

va recomand sa faceti un efort financiar ptr un avocat bun deoarece in acest dosar se pune in discutie insasi libertatea varului dvs. daca pentru acest lucru nu faceti eforturi financiare, atunci ptr ce?
Art. 911: Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare

(1) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.

(2) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul unor alte infractiuni grave ori al infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare electronica. Dispozitiile alin. 1 se aplica in mod corespunzator.

(3) Autorizatia se da pentru durata necesara interceptarii si inregistrarii, dar nu pentru mai mult de 30 de zile, in camera de consiliu, de presedintele instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia, in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. in lipsa presedintelui instantei autorizatia se da de catre judecatorul desemnat de acesta.

(4) Autorizatia poate fi reinnoita, inainte sau dupa expirarea celei anterioare, in aceleasi conditii, pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputand depasi 30 de zile.

(5) Durata totala a interceptarilor si inregistrarilor autorizate, cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta, nu poate depasi 120 de zile
Va multumesc pt sfaturi. Avocata ne-a spus ca dosarul este unul stufos si nu a avut acces la el decat cu 2 ore inainte de sedinta de judecata, la tribunal, cand s-a judecat mentinerea starii de arest preventiv pe o perioada de 29 de zile, iar atunci, fiind multi avocati implicati in acest caz, a citit din dosar doar ce era bolduit si marcat de catre procuror referitor la varul meu. Oricum, maine este recursul...
Va rog sa-mi spuneti cum ar tb sa se puna problema si pe ce ar tb sa se axeze avocata in aceasta faza a procesului penal (daca se poate contesta ceva, daca este folositoare o caracterizare a varului meu si cine o poate cere...orice pt a putea fi cercetat in stare de libertate).
Sub ce aspect pot fi contestate interceptarile telefonice?
In ce cond si cum se acorda eliberarea sub control judiciar?
Cum se poate demonta autorizatia de interceptare?



ce doriti dvs nu se poate: vreti sa va scriu o pledoarie in baza unui dosar pe care nu il cunosc.
A doua problema - daca aveti deja un avocat, atunci nu interveniti peste el si nu ii dati sfaturi. Chiar am scris un articol pe tema asta [ link extern ] .
in concluzie - fie alegeti un avocat care sa va inspire incredere fie lasati avocatul actual sa isi faca treaba. Sfaturile primite de pe forum sunt bune dar nu pot constitui baza unei aparari mai ales intr-un dosar penal.

Alte discuții în legătură

Inteceptari telefonice - trebuie sa fii anuntat? xuser xuser Trebuie sa fii anuntat daca ti s-a interceptat telefonul? (ma rog dupa terminarea Up,etc) Am auzit la stiri ceva genul \"Dosarul Alro Alatina a fost inchis ... (vezi toată discuția)
Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)
Inregistrare telefonica Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Stimati Colegi, Se poate dispune inceperea urmaririi penale pe baza unor inregistrari telefonice fara autorizarea motivata a judecatorului, doar pe baza ... (vezi toată discuția)