Va rog frumos astept un raspuns cat de repede se poate de la o persoana in domeniu - Consultant Resurse Umane si Recrutare, Recrutor, Consilier in cariera - pt. a clarifica situitia si cu pontajul.
In acest caz inseamna ca daca esti de alta religie decat Ortodoxa esti dezavantajat din mai multe puncte de vedere si drepturi ???????? sau drepturile sunt numai pt o anumita apartenenta de religie ?????
Din dispozitiile art. 139 din Codul muncii rezulta ca zilele de sarbatoare legala pot avea caracter laic sau religios. Deşi zilele de sarbatoare legala constituie un drept pentru salariat, acordarea lor se face de catre angajator, care este îndrituit sa ia masuri de ordin administrativ organizatoric.
Asadar, cei crestini au liber doua zile de Paste , iar cei care au o alta religie decat cea crestina vor lua liber in functie de adta cum pica sarbatoarea legala respectiva.
Aceste zile sunt zile libere in care nu se lucreaza .. prin urmare, nu sunt platite.
Art. 49 din legea nr.489/2006 prevede:
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, în România funcţionează 18 culte recunoscute, conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege.
.....
În România sunt recunoscute oficial 18 culte religioase, între care: Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Sârbă (dominante), Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformat-Calvină (protestantă), Biserica Greco-Catolică, Biserica Penticostală, Biserica Babtistă, Biserica Adventistă de Ziua a ªaptea, Biserica Unitariană, Cultul Musulman, Cultul Creştin după Evanghelie (Biserica lui Cristos), Organizaţia religioasă Martorii lui Iehova, Biserica Evanghelică-Lutherană de Confesiune Augustană (protestantă), cu germani, Cultul Creştin de Rit Vechi (Biserica Lipovenească), Biserica Evanghelică-Lutherană Sinodo-Presbiteriană (protestantă) cu maghiari, Biserica Evanghelică Română (neoprotestantă), Cultul Mozaic, Biserica Armeană.