avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sarbatori legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sarbatori legale

Buna Ziua !

Intrebarea mea se refera la zilele libere platite pt. acest an 2012 mai ales de sarbatorile religioase.
De Paste de apartenenta a religiei Romano Catolica sau si altele aferente Reformata, Evanghelica, ... etc 08-09.04.20 a 2a zii este zii legala libera sau nu, ca mai ales in zona ardealului dar nu numai, cu preponderenta a acestor religii activitate de aceste zile este nula.
Caci mai multi angajati ne-am trezit pontati cu zii de Concediu de Odihna din acest an si de a doua zii de Paste Ortodox cu zii libera ???
Cum se intelege articolul din Codul Muncii:

"In anul 2012, zilele libere oferite de Codul Muncii sunt stabilite astfel:

 1 si 2 ianuarie – Anul nou

 15 si 16 aprilie – prima si a doua zi de Pasti

 1 mai – Ziua internationala a muncii

 3 si 4 iunie – prima si a doua zi de Rusalii

 15 august – adormirea Maicii Domnului

 1 decembrie – ziua Nationala a Romaniei

 25-26 decembrie – prima si a doua zi de Craciun

 cate 2 zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale pentru persoanele de o alta religie decat cele crestine"

Asteptam un raspuns concret la cele prezentate.
Va Multumim !
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
calinbbalan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:52, 7 Mai 2012
Va rog frumos astept un raspuns cat de repede se poate de la o persoana in domeniu - Consultant Resurse Umane si Recrutare, Recrutor, Consilier in cariera - pt. a clarifica situitia si cu pontajul.

In acest caz inseamna ca daca esti de alta religie decat Ortodoxa esti dezavantajat din mai multe puncte de vedere si drepturi ???????? sau drepturile sunt numai pt o anumita apartenenta de religie ?????
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
calinbbalan, utilizator
Din dispozitiile art. 139 din Codul muncii rezulta ca zilele de sarbatoare legala pot avea caracter laic sau religios. Deşi zilele de sarbatoare legala constituie un drept pentru salariat, acordarea lor se face de catre angajator, care este îndrituit sa ia masuri de ordin administrativ organizatoric.

Asadar, cei crestini au liber doua zile de Paste , iar cei care au o alta religie decat cea crestina vor lua liber in functie de adta cum pica sarbatoarea legala respectiva.

Aceste zile sunt zile libere in care nu se lucreaza .. prin urmare, nu sunt platite.
Multumesc pt. raspuns !
Care religi sunt crestine din punct de vedere legislativ, si cinei vinovat ca si crestinismul se imparte in ...... mai multe viziuni.
Art. 49 din legea nr.489/2006 prevede:
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, în România funcţionează 18 culte recunoscute, conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege.
.....

În România sunt recunoscute oficial 18 culte religioase, între care: Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Sârbă (dominante), Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformat-Calvină (protestantă), Biserica Greco-Catolică, Biserica Penticostală, Biserica Babtistă, Biserica Adventistă de Ziua a ªaptea, Biserica Unitariană, Cultul Musulman, Cultul Creştin după Evanghelie (Biserica lui Cristos), Organizaţia religioasă Martorii lui Iehova, Biserica Evanghelică-Lutherană de Confesiune Augustană (protestantă), cu germani, Cultul Creştin de Rit Vechi (Biserica Lipovenească), Biserica Evanghelică-Lutherană Sinodo-Presbiteriană (protestantă) cu maghiari, Biserica Evanghelică Română (neoprotestantă), Cultul Mozaic, Biserica Armeană.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare codul muncii legea 88/2018 petrax petrax Buna ziua ! As vrea sa-mi spuneti pe cine vizeaza legea recent promulgata prin care \"se acorda zile libere platite pentru persoanele apartinand cultelor ... (vezi toată discuția)
Zile libere alte culte religioase vali121m vali121m Buna ziua, Reiau un subiect pe care in mod sigur s-a mai dezbatut insa am nevoie de un update, mai exact speta ar fi urmatoarea: - un angajat de o alta ... (vezi toată discuția)
Art 139 codul muncii adi0374 adi0374 Buna ziua, CF modificarilor aduse codului muncii in 2018 la articolul 139 cu referire la zile libere pentru angajati de alta religie decat ortodoxa , ... (vezi toată discuția)