avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ANGAJARI PERSOANE FARA LOC DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ANGAJARI PERSOANE FARA LOC DE MUNCA

Buna ziua.As dori sa va intrebi daca angajam o persoana de sex feminin fara loc de munca(nu a lucrat cu carte de munca pana in prezent) in varsta de 24 ani cu 2 copii mici(de 4,respectiv 5 ani),firma beneficiaza de ceva reduceri sau ajutoare de catre stat?!Va multumin.
Cel mai recent răspuns: Tiblan , utilizator 11:36, 28 Aprilie 2012
Nu beneficiaza de nimic societatea, in aceasta situatie ...
Va multumesc.Atunci numai dupa someri si persoane in varsta,peste 46 ani beneficiaza firma de ajutor?Si in ce consta ajutorul?
Legea nr.76/2002:
Art. 85
(1) Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(2) De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(3) Abrogat.
(4) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(6) Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate.

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
.....
O ultima intrebare.Daca firma angajeaza persoane care se incadreaza in categoria respectiva(someri in varsta de peste 45 de ani,handicapi etc) cu numai jumatate de norma,adica 20 ore/saptamana,atunci firma beneficiaza de ajutor?
Si daca raportul de munca sau de serviciu se intrerupa exclusiv numai din vina persoanei angajata(indisciplina,furt,comportare necivilizata etc)inainte de termenul de 2,respectiv de 3 ani,atunci ce se intampla?Firma este obligata sa restituie sumele incasate plus dobanda de referinta?
Din textul de lege nu reiese ca nagajrea trebuie sa se faca cu norma intreaga pentru a beneficia de acest ajutor la incadrarea somerilor in varsta de peste 45 de ani sau somerilor care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale.

Se va restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele urmatoare:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e) şi art. 99 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 188/1999, republicatã.

Prin urmare, concedierea disciplinara sau demisia sunt motive pentru care nu se restituie ajutorul primit.

Alte discuții în legătură

Angajare somer BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua.As dori sa va intreb cum se procedeaza in cazul in care o persoana care se afla in somaj de o luna sau doua este angajata.Angajatorul primeste o ... (vezi toată discuția)
Angajati cu varsta peste 50-55 ani maria_2016 maria_2016 Citisem cu ceva timp in urma, ca angajatii care angajeaza persoane cu varste de peste 50-55 ani, beneficiaza de scutiri la plata asigurarilor pentru ... (vezi toată discuția)
Ce facilitati au firmele care angaleaza personal peste 50 ani vasilelacramioara vasilelacramioara o firma angajeaza o persoana cu varsta de peste 50 ani daca are vreun avantaj ,,,, (vezi toată discuția)