1. OUG nr.111/2010 prevede la art.25 urmatoarele:
...
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în
cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Cu toate ca este interpretabila dispozitia alin.2 - cu pana la 6 luni - , angajatorul nu va poate concedia la revenirea din CCC, decat daca intra in reorganizare judiciara sau faliment.
2. In functie de optiunea dvs , care se va exprima la data depunerii actelor pentru CCC, avem:
- durata CCC de 1 an , situatie in care veti primi o indemnizaţia lunară în cuantum de 75% din
media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR (min.600 lei si max.3400 lei)
- durata CCC de 2 ani, situatie in care veti primi o indemnizaţia lunară în cuantum de 75% din
media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi
nici mai mare de 2,4 ISR (min. 600 lei - max. 1200 lei)
3. ISR = indicatorul social de referinta , care in prezent are o valoare de 500 lei
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
2. Asadar trebuie sa optati de la inceput pentru durata CCC.