avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Contabilitate - control fiscal
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Contabilitate - control fiscal


Am avut control fiscal si mi-a calculat un impozit de 2% la achizitiile de produse agricole si evident majorari si penalitati calculate de la data achizitiei 08.2008 si pana la zi. A mai calculat diferenta de impozit pe dividende tot din 2008 si majorari si penalitati. Rog cine ma poate ajuta cu inregistrarea in contabilitate a celor mentionate.
2 % cand se declara la finante si prin ce declaratie?

Cel mai recent răspuns: ContSters238039 , utilizator 23:05, 28 Aprilie 2012
Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri (unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala si alte unitati), prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului brut si se declara lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, la randul 18 "Impozitul pe veniturile din activitati agricole" din formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".

[ link extern ]
Deci 2% asupra venitului brut nu a valorii achizitionate (controlul asa a calculat, la totalul din borderourile de achizitii) . Se inregistreaza intr-un analitic al lui 441? La diferenta de impozit pe dividente ce articole fac 6581 = 446.04 ?
1. Retinerea la sursa a impozitului de 2%

462 Creditori diversi = 4481 Alte datorii fata de bugetul statului


2. Daca impozitul pe dividende aste aferent exercitiilor financiare trecute se inregistreaza in cont 117. Inregistrati si majorarile si penalitatile. Aceatea sunt cheltuieli nedeductibile. Le inregistrati tot in 117, aferent fiecarui exercitiu financiar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Obligatiile fiscale suplimentare, stabilite prin raportul de inspectie fiscala se inregistreaza in creditul contului specific fiecarei obligatii.

Dobanzile/majorarile de intarziere se inregistreaza in creditul contului 4481 “Alte datorii fata de buget”.

In functie de perioada de cand acestea provin, datoriile suplimentare si dobanzile /majorarile de intarziere se inregistreaza (pe debit):

- fie prin intermediul unui cont de cheltuiala (din clasa 6) (in functie de natura obligatiilor fiscale)
- fie prin intermediul contului 1174 - Rezultat reportat (utilizat pt.corectarea erorilor), in cazul in care diferentele stabilite si dobanzile de intarziere calculate sunt semnificative sau nu, conform pct.63 din OMEF 3055/2009.

Conform pct. 63 din OMEF 3055/2009, corectarea erorilor din exercitiile financiare precedente constatate in exercitiul financiar curent, se efectueaza in contabilitate pe seama rezultatului reportat.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale firmei pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
- erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
- ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori includ:
- efectele greselilor matematice
- greselilor de aplicare a politicilor contabile
- ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Erorile semnificative se corecteaza pe seama rezultatului reportat.

Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

Pragul de semnificatie al erorilor se stabileste prin politicile contabile ale entitatii respective. (Manualul de politici contabile este obligatoriu. Lipsa acestuia se sanctioneaza cu amenda.)

Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat.
Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere si erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabil.

Asadar:
1) Daca diferentele de obligatii provin din anul curent si/sau acestea provin din anii precedenti dar nu sunt semnificative, in sensul prevederilor pct 63. din OMEF 3055/2009, se inregistreaza astfel:

- obligatia suplimentara:
6... = 4...
- dobanzi de intarziere aferente:
6581 = 4481

(Pt. contul 4481 este recomandata evidentierea pe analitice pt fiecare tip de obligatie fiscala atat pt evidenta dvs cat si pt ca la un moment dat va fi cazul sa dovediti inregistrarea deciziei de impunere si a masurilor dispuse prin insp.fiscala si va fi mult mai usor.)


2) Daca datoriile provin din anii anteriori si sunt semnificative, obligatiile suplimentare stabilite prin raportul de inspectie fiscala se inregistreaza prin intermediul contului 1174:

- obligatia suplimentara:
1174 = 4...
- dobanzi de intarziere aferente:
1174= 4481
- dobanzi de intarziere aferente calculate pentru anul curent aferent datoriilor suplimentare din ani precedenti
6581 = 4481
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
ContSters238039, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie contabila dob.si penalit afp camyv camyv Buna ziua, in urma controlului s-au stabilit sume suplimentare de plata, exemplu TVA =10000 imp.profit = 10000 dob.TVA 5000 dob.imp.profit 5000 Cum se ... (vezi toată discuția)
Majorari, va rog cititi Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua, un subiect interesant: in urma procesului verbal am de platit majorari si penalitati in suma de 185000 lei, care ar fi calea legala ca aceasta suma ... (vezi toată discuția)
Corectare eroare contabila szellm szellm Buna ziua, as dori sfatul dvs ptr a solutiona o eraore contabila descoperita acum, azi, care provine din anul 2013 , si care se continua si in acest ... (vezi toată discuția)