avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... PFA vs SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

PFA vs SSM

Vreau sa infiintez un PFA pentru executie instalatii electrice de joasa tensiune.
Conform Ordinului 90 al ANRE Art. 61. - una din criteriile necesare este :
sa fiu titular al unui act de abilitare (diploma, certificat, atestat etc.), conform prevederilor legale, in domeniul securitatii si sanatatii muncii;
Legea 319/2006 defineste angajatorul ca - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii.
Sunt sau nu angajator? Daca sunt, trebuie sa-mi asigur securitatea in munca.
In Art 4 din HG 1425 de aplicare a L 319 se spune :Nu se autorizeaza din pdv SSM
b) persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pentru care procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii estereglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare.
OUG 44/2008 spune la Art 8 :
d) declară pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi al protecţiei muncii.
Art 16 din hg 1425 permite angajatorului cu pana la 9 lucratori curs SSM de 40 de ore.
Art 47 din aceeasi HG permite minim pregatire SSM nivel mediu adica curs de 80 de ore dobandind calitatea de tehnician SSM.
sau expert SSM cu studii universitare+postuniversitare +80 ore curs SSM.
Un electrician PFA unde se incadreaza si ce pregatire SSM ii trebuie?
Expunerea e lunga, dar as vrea sa ma lamuresc. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:55, 2 Mai 2012
In calitate de PFA veti avea calitatea de angajator numai in situatia in care veti incheia c.i.m. cu alte persoane fizice ... in aceasta calitate , veti avea toate obligatiile prevazute de legsilatia in materie pentru cei care sunt angajatori ...
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc.
Dar care ar fi prevederile legale in domeniul SSM in baza caruia sa obtin actul de abilitare cerut de ANRE?
Vedeti daca va ajuta acest link
[ link extern ]
sau
[ link extern ]
Va poate fi de folos si:
Ord. 24 /2007-Regulamentul pentru atestarea operatorilor economici care proiecteaza, executa, verifica si exploateaza instalatii electrice din sistemul electroenergetic (Revizia 3)
Modificat de Ord 14/ 2010, Ord. 51 /2011
[ link extern ]
Legea nr. 319/ 2006 art. 9 al.(4) - "In cazul microintreprinderilor si al intreprinderilor mici, in care se desfasoara activitati fara riscuri deosebite, angajatorul isi poate asuma atributiile din domeniul ssm, ...., daca are capacitatea necesara in domeniu."
Atentie ! Instalatiile electrice nu sunt un domeniu de activitate fara riscuri deosebite,
HG nr.1425/ 2006 modificata si completata prin HG nr. 955/ 2010 si HG nr. 1242/ 2011 prevede
-la art.14 -"Organizarea activitatii de prevenire si protectie este realizata de catre angajator, in urmatoarele moduri:
-lit.a - prin asumarea de catre angajator, in conditiile art.9 al.(4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege."
-la art. 21 - "Pentru a putea sa desfasoare activitati de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul ssm, potrivit art. 49", care precizeaza:
-al.(2) - "Nivelul mediu prevazut la la al.(1) se atesta prin diploma de studii si certificat de aqbsolvire a cursului prevazut la la al.(1) lit.b".
Atentie ! Preluand sarcinile lucratorului desemnat, dvs. ca angajator trebuie sa urmati cursuri de pregatire conform art. 47
-lit.a - nivel de baza,
-lit.b - nivel mediu.
Nivel de baza inseamna curs de pregatire in domeniul ssm de 40 de ore, iar nivel minim curs de pregatire in domeniul ssm de 80 de ore.

Alte discuții în legătură

Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs ssm anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, la un numar de 110 salariati, cati salariati ar trebui sa aiba curs de inspector in domeniul ssm ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Ssm firma cu 2 angajati (bar) ana72 ana72 Buna ziua! Am o intrebare, intr-un bar trebuie obligatoriu dosarul cu ssm? Si daca da, este valabil daca fac eu cursul 40 sau 80 de ore? firma nu are decat 2 ... (vezi toată discuția)
Baza legala. va2le3 va2le3 Buna ziua, Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati. Pentru fiecare locatie prin ... (vezi toată discuția)