avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... PFA vs SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

PFA vs SSM

Vreau sa infiintez un PFA pentru executie instalatii electrice de joasa tensiune.
Conform Ordinului 90 al ANRE Art. 61. - una din criteriile necesare este :
sa fiu titular al unui act de abilitare (diploma, certificat, atestat etc.), conform prevederilor legale, in domeniul securitatii si sanatatii muncii;
Legea 319/2006 defineste angajatorul ca - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii.
Sunt sau nu angajator? Daca sunt, trebuie sa-mi asigur securitatea in munca.
In Art 4 din HG 1425 de aplicare a L 319 se spune :Nu se autorizeaza din pdv SSM
b) persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pentru care procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii estereglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare.
OUG 44/2008 spune la Art 8 :
d) declară pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi al protecţiei muncii.
Art 16 din hg 1425 permite angajatorului cu pana la 9 lucratori curs SSM de 40 de ore.
Art 47 din aceeasi HG permite minim pregatire SSM nivel mediu adica curs de 80 de ore dobandind calitatea de tehnician SSM.
sau expert SSM cu studii universitare+postuniversitare +80 ore curs SSM.
Un electrician PFA unde se incadreaza si ce pregatire SSM ii trebuie?
Expunerea e lunga, dar as vrea sa ma lamuresc. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:55, 2 Mai 2012
Articolul 47 este modificat prin HG 955/2010

ART. 47)
Nivelurile de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, necesare pentru dobândirea capacităţilor şi aptitudinilor corespunzătoare efectuării activităţilor de prevenire şi protecţie, sunt următoarele:
a) nivel de bază;
Litera a) a art. 47 a fost abrogată de pct. 32 al art. I din HOTÃRÂREA nr. 955 din 8 septembrie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 661 din 27 septembrie 2010.

b) nivel mediu;
c) nivel superior.

In cazul angajatorului ramane obligatia de urmare a unui program de pregatire cu o durata de minim 40 h in cazul in care isi asuma activitatea de prevenire si protectie in unitate.
numai ca aceasta obligatie ii revine, conform legislatiei actuale de SSM (securitate si sanatate in munca) in cazul in care are angajati, dar daca printr-o prevedere ANRE se solicita o astfel de pregatire, aceasta este cea prevazuta in art. 16 din NM aplicare L 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare.
ART. 16
(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs ssm anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, la un numar de 110 salariati, cati salariati ar trebui sa aiba curs de inspector in domeniul ssm ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Ssm firma cu 2 angajati (bar) ana72 ana72 Buna ziua! Am o intrebare, intr-un bar trebuie obligatoriu dosarul cu ssm? Si daca da, este valabil daca fac eu cursul 40 sau 80 de ore? firma nu are decat 2 ... (vezi toată discuția)
Baza legala. va2le3 va2le3 Buna ziua, Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati. Pentru fiecare locatie prin ... (vezi toată discuția)