avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare salariate insarcinate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare salariate insarcinate

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o problema: as dori sa stiu daca o salariata este insarcinata poate fi concediata sau restructurata? In ce conditii? Mentionez ca departamentul se relocheaza in alt oras si societatea nu este in faliment / procedura de lichidare.

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 1 Mai 2012
Salariata a notificat angajatorul cu privire la starea de graviditate?
as dori sa stiu daca salariata a anuntat starea de graviditate catre angajator daca angajatorul o poate restructura / concedia.
Multumesc
OUG 96/2003, republicata:

Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.


Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
c) salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
Multumesc mult de raspuns. Deci daca exista o informare in scris insotita de un document eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ateste aceasta stare, inca din prima zi, angajatorul nu poate incheia contractul de munca al salariatei.
Da, asa este ... insa aceasta instiintare trebuie sa fie facuta inainte de emiterea deciziei de concediere...

Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
......
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
......
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Exista o problema interpretabila incetarea c.i.m. unei astfel de persoane pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, potrivit art.31 alin.3 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi concediată o femeie însărcinată dacă postul pe care îl ocupă s-a desființat? durabaca durabaca Bună ziua, Momentan ma aflu în concediu de crestere a copilului și urmează sa ma întorc la serviciu în toamnă. Doar ca am aflat ca o parte din ... (vezi toată discuția)
Concedierea gravida ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Am următoarea întrebare. O angajata primește preaviz de concediere art 65 lit1 restructurare care nu tine de persoana angajata, Insa ... (vezi toată discuția)