avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complice la infractiunea de furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complice la infractiunea de furt calificat

Buna Ziua ,sunt agent de securitate la o firma de paza din iasi si lucrez la un supermarket ,ca operator dispecer.In urma cu 3 zile mi-a intrat in supermarket un fost coleg de munca cu intentia sa sustraga bunuri ale magazinului,eu intorcand camerele de luat vederi.A doua zi sa aflat de incidentul petrecut ,dandusi seama ca nu vazusera nimic in afara de faptul ca este o camera la intrare si iesire cand se vede foarte clar cand intra si iese.Eu miam dat demisia de la acea firma de paza si din cate am inteles am sa primesc o citatie acasa pentru complicitate.Va rog datimi un sfat cum sa procedez in acest fel.Va multumesc.#-o

sa fi asistat de catre un avocat atunci cind vei fi citat la politie. depinde si de ceea ce declara complicele tau, posibil sa fie tentat sa declare ca ai fost complice doar pentru a obtine o pedeapsa mai mica. la fel de important este si prejudiciul si daca acesta a fost recuperat sau nu.
Buna ziua,

Din cate imi dau seama din cele mai sus expuse in cauza a fost savarsita infractiunea de furt calificat, dvs. veti fi acuzat de complicitate.
In asemenea situatie, eu va sfatuiesc sa recunoasteti complicitatea dvs. (intrucat pedeapsa aplicata va fi miscorata cu o treime), sa cooperati cu organele de cercetare penala, sa aveti o atitudine sincera, sa ajutati la recuperarea prejudiciului etc (vedeti art. 74). In situatia in care veti face aceste lucruri si in conditiile in care nu ati mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an instantele de judecata ar putea decide sa va aplice o pedeapsa cu suspendare.
Regasiti mai jos cele mai importante articole din Codul penal si Codul de procedura penala aplicabile cazului dvs.
ART. 26
Complicele
Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la
săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice
persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui
bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după
săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită.
ART. 27
Pedeapsa în caz de participaţie
Instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu
intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea
pedepsei se ţine seama de contribuţia fiecăruia la săvârşirea infracţiunii, precum
şi de dispoziţiile art. 72.

ART. 72
Criteriile generale de individualizare
(1) La stabilirea şi aplicarea pedepselor se ţine seama de dispoziţiile părţii
generale a acestui cod, de limitele de pedeapsă fixate în partea specială, de
gradul de pericol social al faptei săvârşite, de persoana infractorului şi de
împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.
ART. 74
Împrejurări care pot constitui circumstanţe atenuante
Următoarele împrejurări pot fi considerate circumstanţe atenuante:
a) conduita bună a infractorului înainte de săvârşirea infracţiunii;
b) stăruinţa depusă de infractor pentru a înlătura rezultatul infracţiunii sau a
repara paguba pricinuită;
c) atitudinea infractorului după săvârşirea infracţiunii, rezultând din
prezentarea sa în faţa autorităţii, comportarea sinceră în cursul procesului,
înlesnirea descoperirii ori arestării participanţilor.
Împrejurările enumerate în prezentul articol au caracter exemplificativ.
ART. 209
Furtul calificat
(1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) de două sau mai multe persoane împreună;
b) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică;
c) de către o persoană mascată, deghizată sau travestită; d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a
se apăra;
e) într-un loc public;
f) într-un mijloc de transport în comun;
g) în timpul nopţii;
h) în timpul unei calamităţi;
i) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate
ori a unei chei mincinoase,
se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.
ART. 86^1
Condiţiile de aplicare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere
Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei aplicate persoanei
fizice sub supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 4 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai
mare de un an, afară de cazurile când condamnarea intră în vreunul dintre
cazurile prevăzute în art. 38;
c) se apreciază, ţinând seama de persoana condamnatului, de comportamentul
său după comiterea faptei, că pronunţarea condamnării constituie un avertisment
pentru acesta şi, chiar fără executarea pedepsei, condamnatul nu va mai săvârşi
infracţiuni.
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere poate fi acordată şi în
cazul concursului de infracţiuni, dacă pedeapsa aplicată este închisoarea de cel
mult 3 ani şi sunt întrunite condiţiile prevăzute în alin. 1 lit. b) şi c).
Art. 3201 - Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei
Până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată.
La termenul de judecată, instanţa întreabă pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte, procedează la audierea acestuia şi apoi acordă cuvântul procurorului şi celorlalte părţi.
Instanţa de judecată soluţionează latura penală atunci când, din probele administrate, rezultă că faptele inculpatului sunt stabilite şi sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.
Dacă pentru soluţionarea acţiunii civile se impune administrarea de probe în faţa instanţei, se va dispune disjungerea acesteia.
În caz de soluţionare a cauzei prin aplicarea alin. 1, dispoziţiile art. 334 şi 340-344 se aplică în mod corespunzător.
Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii. Dispoziţiile alin. 1-6 nu se aplică în cazul în care acţiunea penală vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă.
În caz de respingere a cererii, instanţa continuă judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun.
Ca o completare la ce a scris domnul avocat mai sus vis-a-vis de recunoasterea faptelor pentru a obtine reducerea cu o treime. In cazul in care complicele dumneavoastra va indica doar pentru ceea ce ati prezentat dumneavoastra atunci mergeti clar pe recunoastere totala pentru a beneficia de acea reducere. Daca in schimb "va pune in carca" si instigarea atunci va trebuie sa cantariti alaturi de un avocat ce optiuni aveti. Pentru ca desi la prima vedere a recunoaste ca dumneavoastra l-ati instigat pare inacceptabil recunoscand aveti sansa sa beneficiati de acea reducere care chiar poate face diferenta intre executare si suspendare. Daca in schimb recunoscand si posibila instigare riscati o pedeapsa mai mare si aveti cum sa dovediti ca nu dumneavoastra sunteti cel care a conceput planul atunci mergeti sa va judecati.

Si la final tineti cont de un aspect. Acea reducere de 1/3 ramane la latitudinea judecatorului. Care o poate aplica sau nu si care poate chiar specifica ca a aplicat-o si in fapt el sa nu aplice nimic. Concret: el daca are in cap sa va dea 3 ani cu executare vi-i va da cu sau fara reducere. Va specifica eventual ca v-a aplicat reducerea limitelor pedepsei si au rezultat cei 3 ani cu executare. Si va da tot cat vrea el. Asa ca nu contati pe respectiva reducere ca pe ceva cert. Judecatorii sunt inamovibili si nu ii trage nimeni la raspundere cu nimic (ce frumos e in romania).asa ca stati si ganditi-va bine.

Un ultim sfat: va puteti prezenta si fara avocat, dar sa nu declarati nimic si sa specificati ca orice declaratie o veti face in prezenta unui aparator legal. Legea va permite sa nu declarati nimic pentru inceput si sa asteptati sa vedeti ce dovezi exista si mai ales ce acuzatii vi se aduc. Asa veti sti cat de mult aveti sau nu nevoie de un avocat foarte bun. Pentru ca daca ati comis aceasta fapta sigur nu aveti o situatie materiala excelenta si nu are rost din disperare sa aruncati cu banii pe cel mai scump avocat posibil daca situatia nu o cere. Daca sunteti acuzat doar de complicitate la furt puteti sa optati chiar pentru un avocat din oficiu. Oricum daca recunoasteti tot ori ca este avocat platit ori din oficiu tot alea 2-3 fraze le va zice si ala e tot procesul. Pastrati-va calmul si sangele rece si nu bagati in seama amenintarile pe care le veti primi oricum la politie.
Si fac un apel la dumneavoastra ca pe viitor sa nu mai dati cu jula, ci sa va castigati existenta in mod cinstit. Onestitatea asigura un somn linistit noapte de noapte.
Mie imi pare situatia dvs. mai complicata decat situatia celui care a intrat cu ajutorul dvs. deoarece altfel nu putea intra...
Conteaza foarte mult cat este prejudiciul.
Cred ca este foarte important sa aveti avocat cand veti da prima declaratie.

Alte discuții în legătură

Complicitate la fals in declaratii dragutz dragutz salut ! am o intrebare? la falsul in declaratii art.292 CP se admite complicitatea ? (vezi toată discuția)
Furt de la locul de munca dercos dercos am furat de la firma unde lucrez niste bunuri in valoare de 10000 ron,inca nu sunt siguri cine a furat dar ne ancheteaza pe toti,la politie nu am fost chemati ... (vezi toată discuția)
Instigare???complicitate?? dia2120 dia2120 ce este mai grav :instigarea sau complicitatea ???? cum se poate dovedi instigarea??? e de ajuns declaratia (mincinoasa) a faptuitorului???:sorry: (vezi toată discuția)