avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare in sistemul public de sanatate, coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare in sistemul public de sanatate, coasigurat

Parintii mei nu au nici un venit . Acum mama are nevoie de o interventie chirurgicala . Care este asigurarea minima pe care trebuie sa o platesc pentru a putea face aceasta interventie. Daca ei locuiesc in alta localitate ( Corabia , judetul Olt si eu locuiesc in Avrig , judetul Sibiu )pot sa-i iau ca si coasigurat pe asigurarea mea medicala ? Mentionez ca au 59 , respectiv 60 ani si nu detin nici pensie , nici un altlef de vanit . Datorita starii de sanatate nu si-au depus nici actele pentru ajutor social deoarece nu pot presta munca la spatii verzi impusa prin lege .Si daca da , ce pasi trebuie sa urmez?
Va multumesc mult pentru raspuns .
O zi cat mai buna !
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:00, 13 Iulie 2012
1. Mergeti la angajatorul dvs. si depuneti urmatoarele acte pentru ca parintii dvs. sa fie coasigurati:
-cerere depusa de dvs. prin care solicita acest lucru;
-declaratia data pe propria raspundere precum ca aveti parintii in intretinere;
-acte doveditoare ca sunt parintii dvs.;
-cartile de identitate ale parintilor;
-adeverinte eliberate de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca parintii nu realizeaza venit,

2. - Apoi angajatorul va elibereaza adeverinte de asigurat in care parintii figureaza in calitate de coasigurati ai dvs.
- Dvs. nu veti plati nimic in plus pentru coasigurarea parintilor.

3. Coasiguratii vor fi inregistrati si in Declaratia 112, de altfel, pe care o depun angajatorul la Asministratia fiscala, asa incat nu mai este nevoie de alta formalitate.

Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Atentie,acum SE VALIDEAZA ADEVERINTELE DE CATRE CASELE DE SANATATE!
Deci,trebuie ca asiguratul sa se prezinte la casa cu:

ADEVERINTA – ELIBERATÃ DE ANGAJATORUL SAU, DIN CARE SA REZULTE CA PERSOANA IN CAUZA(parintele) ESTE LUATA IN EVIDENTA CA SI COASIGURATA
- COPII ACTE DE IDENTITATE PENTRU ANGAJAT SI COASIGURAT
- COPIE CARTE DE MUNCA ( PRIMA FILA + ULTIMII 5 ANI) PENTRU PERSOANA CARE DORESTE SA COASIGURE - DOAR DACA ARE INTRERUPERI IN MUNCA IN ULTIMII CINCI ANI


Daca persoana asigurata in prezent nu a platit asigurarea in intervalul 2007-2012,nu va putea sa coasigure parintii,pana nu-si va achita ea mai intai debitul.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns.
Multumesc .Am o intrerupere de 9 luni in 2008 , deci nu pot . Dar mai am o intrebare : daca nu e asigurat atunci trebuie sa plateasca minimul pe 2 ani , eu de ce trebuie sa fiu asigurata pe ultimii 5 ani? Multumesc pentru raspuns .
1. De unde rezulta ca daca nu este asigurat trebuie sa plateasca minimul pe 2 ani?

2. Perioada de referinta este de 5 ani,pt.ca acesta este termenul de prescriere a creantelor catre stat(adica a datoriilor pe care le avem, de platit la stat)In tot acest interval, trebuia sa fim asigurati,si sa putem face dovada ca am contribuit la sanatate.Daca nu putem face dovada platii asigurarii,atunci obligatia noastra de plata retroactiva pt. acest interval se stabileste diferit in functie de faptul daca am avut realizat/nu am avut realizat venit impozabil .
Concret,in cazul dvs.in intervalul mai 2012-mai 2007 aveti 8 luni pt. care sa presupunem ca nu ati realizat niciun venit si nu ati cotizat la sanatate.Va incadrati in situatia reglementata de
Ordin 617/2007,la art.30-:
ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate buza84 buza84 Buna ziua,tatal meu a ramas fara servici in urma cu 10 luni dupa 30 de ani de munca ,pentru a beneficia de asigurare de sanatate ce pot face? Mentionez ca nu a ... (vezi toată discuția)
Contributii cass mihai62 mihai62 Am fost asigurat la cass pana acum 2 ani,am card de asigurat dar nu am platit contributia.Unde,cum si cat pot plati pentru a fi asigurat cu plata la zi a ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de sanatate ivanov teodora ivanov teodora Buna ziua. Povestea mea este una care o au multi dintre noi, am ramas fara servici somajul s-a terminat si as dori daca imi poate raspunde cineva cum trebuie ... (vezi toată discuția)