avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte identitate - resedinta in strainatate + ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte identitate - resedinta in strainatate + schimbare domiciliu in Romania

Locuiesc in Londra de 2 ani si in curand imi va expira cartea de identitate. Cartea de identitate curenta a fost eliberata in Bucuresti pentru ca acolo locuiam si detineam un apartament. Inca mai detin apartamentul, dar as vrea reinnoiesc cartea de identitate in orasul natal, Suceava.

Parintii mei au fost la biroul de evidenta a persoanelor din Suceava si cei de acolo sustin ca pot reinnoi buletinul doar in Bucuresti, unde a fost eliberat cel curent acum 7 ani.

Mi se pare absurd. Intrebarea mea e: pot sa sustin ca mi-am schimbat domiciliul (din Bucuresti in Suceava) si sa depun cerere pentru eliberarea buletinului in Suceava?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250855 , utilizator 12:58, 8 Mai 2012
Ori nu au inteles bine parintii ori nu stie ce vorbeste respectivul ofiter de la evidenta populatiei.

Mergeti la Sectia Consulara a României la Londra, din M.E.I.C. House, 344 Kensington High Street, Londra W14 8NS si solicitati emiterea unei procuri speciale prin care să îi imputerniciti pe parintii din România pentru a depune toate documentele necesare eliberării cărţii de identitate.

Pentru eliberarea acestei procuri sunt necesare: un act de identitate valabil (paşaport românesc sau carte/buletin de identitate) şi patru (4) fotografii color identice şi de dată recentă mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm, să cunoaşteţi datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciţi datele din buletinul/cartea de identitate sau paşaportul persoanei pe care o împuterniciţi (eventual o copie) – serie, număr, adresă, CNP, data eliberării şi autoritatea emitentă. În situaţia în care nu mai deţineţi paşaport românesc sau carte de identitate românească valabilă pentru autentificarea împuternicirii Secţia consulară poate să elibereze la cererea dumneavoastră un titlu de călătorie.

Taxa consulară pentru autentificarea procurii este de £ 55 si se achită numerar la sediul Secţiei consulare.
Persoanele care au efectuat în paşaport menţiunea de schimbare de domiciliu din România în altă ţară, nu mai pot solicita o carte de identitate decât la restabilirea domiciliului în România. Acestor persoane, la înmânarea paşaportului cu menţiunea domiciliului în străinătate, li se reţine cartea de identitate pentru retragere din uz.

Cererea pentru servicii consulare: [ link extern ]

După ce trimiteti procura in România, parintii pot merge la evidenta populatiei pentru a se face cartea de identitate

Documentele necesare sunt:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate si cartea de alegator, daca este cazul;
- certificatul de nastere;
- certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie;
- hotarârea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
- certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie;
- certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei.
În cazul modificarii numelui si/sau prenumelui titularului, prenumelui parintilor, a datei ori a locului de nastere, precum si în situatia schimbarii sexului, se prezinta si hotarârea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, actul administrativ în baza caruia s-au modificat datele de stare civila.
- fotografiile pe care le veti prezenta si la serviciul consular
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Daca inca mai sunteti in posesia cartii de identitate inseamna ca nu sunteti CRDS, ceea ce inseamna ca puteti sa urmati sfaturile lui Alex_Munteanu. De altfel puteti sa va dati seama de asta si dupa pasaportul romanesc in care trebuie sa aveti mentiunea ca sunteti cu domiciliul in strainatate, mentiune pe care banuiesc nu o aveti.In procura veti solicita ca unul dintre parintii dvs. sa va depuna actele si sa va ridice cartea de identitate pe motivul ca va expira si vreti sa va mutati din orasul x de la adresa in orasul y la adresa.
Multumesc mult pentru raspunsuri, cei din Suceava sustineau sus si tare ca il pot reinnoi doar in Bucuresti, ceea ce mi s-a parut si mie absurd. Intr-adevar, nu sunt CRDS.

Mai am cateva intrebari:

- Exista regim de urgenta la eliberarea cartilor de identitate? Daca da, as putea sa-l reinnoiesc in Bucuresti pentru ca voi fi acolo pentru cateva zile.

- Sunt obligata sa-l reinnoiesc in sectorul 4, unde a fost eliberat prima oara sau pot sa fac asta si la Directia Generala de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti?

Multumesc inca o data pentru raspunsurile prompte!
Nu exista regim de urgenta la eliberarea cartilor de identitate, in schimb datorita modernizarii sistemului cartea vine chiar si in 7 zile uneori chiar mai repede, datorita functionarilor operativi. Teoretic puteti solicita eliberarea si la DGEP dar nu este cazul dvs.intrucat apartineti de Sc.4 care nu e in alta localitate, deci apelati cu incredere la evidenta Sc.4 daca nu la cei din Suceava care isi vor face datoria la fel de bine.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
Justitiarul71, utilizator
Puteti sa va schimbati domiciliul oriunde aveti proprietate sau va poate primi cineva in spatiu. Posibil ca cei din Suceava sa le fi spus celor care au intrebat ca nu se poate face act de identitate pe baza de procura speciala la ei daca in procura nu se mentioneaza expres ca se solicita si schimbare de domiciliu.
Atentie schimbarea domiciliului din strainatate in Romania nu se face pe baza de procura. Vedeti ce scrie in pasaport la domiciliu, daca e trecuta o alta tara decat Romania inseamna ca aveti domiciliul in strainatate. Daca e trecut un judet sau Bucuresti inseamna ca aveti domiciliul in Romania.
Au mai existat situatii in care persoanele aveau domiciliul in strainatate dar din diverse motive mai detineau si actul de identitate.
Daca aveti domiciliul in strainatate nu e obligatoriu sa solicitati act de identitate.Cititi cu atentie pe pasaport si apoi actionati in consecinta.

Alte discuții în legătură

Luare in spatiu Laryssa88 Laryssa88 Buna ziua domnule avocat am si eu o întrebare. Situația mea este mai complicata. Eu locuiesc in Italia si in Iunie imi expira cartea de identitate. Stiu ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate expirata!!! andinaa andinaa Fiindca buletinul meu urmeaza sa expire am mers la evidenta populatiei sa vad ce acte sunt necesare pentru eliberarea noului buletin si am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)
Pot obține buletin prin consulat dacă nu am niciun act de identitate valabil? GabLuta GabLuta Locuiesc in Irlanda si mi-am pierdut certificatul de naștere. De curând am aplicat pentru un certificat duplicat prin consulatul din Dublin, si-l voi avea la ... (vezi toată discuția)