avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale iniintarea unei firme de recurtare si plasarea fortei ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

iniintarea unei firme de recurtare si plasarea fortei de munca in strainatate

doresc sa infiintez o firma de recrutare si plasarea fortei de munca in strainatate si nu stiu legislatia din romania eu fiind plecat de mai mult de 10 ani din tara as dori informatii despre cum se poate infiinta o astfel de firma,nr minim de angajati ,capitalul necesar,impozitele si taxele aferente unei astfel de firme,dispun deja de contracte cu firme care ar dori cetateni romani
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
alin-petru, utilizator
Cel mai recent răspuns: tzeus , utilizator 17:00, 11 Septembrie 2012
este suficient sa fiti doar dvs asociat unic, angajatul si administratorul firmei, daca va descurcati in acest sens singur si aveti si studii de specialitate... capitalul social minim necesar ptr infiintarea unei firme este de 200 lei, impozitele si taxele aferente sunt in functie de vectorul fiscal pentru care optati la infiintare si de incasarile ce le veti avea, taxele de infiintare nu sunt mari... undeva la 1200 lei cu tot cu capital social
va multumesc dl.Avocat petre
Infiintarea firmei nu este problema, se face usor. Autorizarea ei pentru serviciile de care vorbeati este putin mai complicata. Din cate imi aduc aminte exista conditii legislative ceva mai restrictive referitoare la autorizarea agentilor de recrutare si plasare a fortei de munca.
Printre acestea este prevazut cel putin un om cu studii de psihologie, juridic, experienta in domeniu, dovada existentei bazei de date cu angajatori/angajati, depunerea unei garantii la Somaj.
LEGE nr. 156 din 26 iulie 2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate
Art. 5
Pe teritoriul Romaniei pot desfasura, in conditiile prezentei legi, activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate urmatoarele categorii de persoane juridice, daca au ca obiect de activitate recrutarea si plasarea fortei de munca romane in strainatate sau, pe langa alte activitati, si pe cea de recrutare si plasare a fortei de munca romane in strainatate, denumite in continuare agenti de ocupare a fortei de munca:
a) societatile comerciale cu sediul in Romania, cu capital roman, cu participare straina sau cu capital integral strain, constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare;
b) filiale, sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare ale societatilor comerciale straine, autorizate sa functioneze in Romania potrivit art. 44 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare.
Art. 6
Agentii de ocupare a fortei de munca presteaza servicii de mediere a angajarii cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care solicita sa lucreze pe baza ofertelor de locuri de munca transmise din strainatate de persoane juridice si fizice straine.
Art. 7
Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa pastreze secretul datelor personale ale lucratorilor solicitanti de locuri de munca in strainatate.
Art. 8
Agentii de ocupare a fortei de munca prevazuti la art. 5 pot presta servicii de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate numai dupa acreditarea lor de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Art. 9
Acreditarea agentilor de ocupare a fortei de munca se efectueaza numai pe baza urmatoarelor documente justificative obligatorii:
a) actul constitutiv al societatii comerciale, respectiv autorizatia de exercitare a unei activitati independente;
b) dovada inmatricularii societatii comerciale in registrul comertului;
c) actele referitoare la spatiul si dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;
d) actele referitoare la numarul, structura si calificarea personalului;
e) memoriul justificativ din care sa rezulte posibilitatea organizarii unor banci de date privind cererea solicitantilor si oferta de locuri de munca in strainatate;
f) acte din care sa rezulte posibilitatea stabilirii de relatii cu parteneri de mediere straini;
g) situatia estimativa privind costul sau tariful serviciilor de mediere.
Art. 10
(1) Agentii de ocupare a fortei de munca, acreditati potrivit prezentei legi, pot efectua medierea angajarii cetatenilor romani in strainatate numai pe baza contractelor incheiate cu angajatorii, persoane juridice sau persoane fizice straine, care contin oferte ferme de locuri de munca.
(2) Sunt considerate ferme ofertele de locuri de munca facute de angajatori, persoane juridice sau persoane fizice straine, care cuprind urmatoarele elemente cu caracter minimal:
a) conditiile de angajare, de incetare a angajarii sau de reangajare, durata si natura angajarii;
b) functia, meseria sau categoria profesionala, tariful orar, salariul, sporurile, alocatiile, cazurile in care pot fi urmarite drepturile salariale, durata timpului de munca si de repaus, orele suplimentare, concediul de odihna platit, conditiile de munca, masuri de protectie si securitate a muncii;
c) datele de plata a salariului;
d) posibilitatea acordarii de indemnizatii pentru intretinerea familiei angajatului aflata in Romania si transferul salariului si al indemnizatiei in Romania;
e) acordarea de despagubiri angajatilor romani in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale;
f) obligatiile angajatilor romani in strainatate;
g) conditiile de locuit, de cazare sau, dupa caz, de inchiriere a unei locuinte si de asigurare a hranei;
h) asigurarea formalitatilor, suportarea cheltuielilor si stabilirea conditiilor de transport din Romania in statul in care se asigura ofertele de locuri de munca si retur pentru angajatii romani si membrii de familie care ii insotesc sau ii viziteaza;
i) fiscalitatea si alte contributii care greveaza asupra veniturilor angajatilor, asigurandu-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contributii de asigurari sociale.
(3) Nerespectarea de catre agentul de ocupare a fortei de munca a prevederilor alin. (1) si (2) cu ocazia medierii angajarii cetatenilor romani in strainatate atrage raspunderea civila sau penala, dupa caz, potrivit legii.
Art. 11
Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura incheierea contractelor individuale de munca si in limba romana.
Art. 12
(1) Agentul de ocupare a fortei de munca poate trimite in strainatate pentru prestarea de activitati si persoane incadrate de acesta cu contract individual de munca.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) agentul de ocupare a fortei de munca va incheia cu cetateanul roman un act aditional la contractul individual de munca, in care vor fi prevazute drepturile si obligatiile reciproce, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (2).
(3) Agentul de ocupare a fortei de munca si cetatenii romani aflati in situatia prevazuta la alin. (1) au obligatia de a plati, in conditiile legii, contributiile la asigurarile sociale de stat, la asigurarile sociale de sanatate si la Fondul pentru plata ajutorului de somaj, prevazute de lege, urmand sa beneficieze de prestatiile care se acorda in functie de aceste contributii.
Art. 13
Cetatenii romani care lucreaza in strainatate pe baza contractelor prevazute la art. 10, neangajati cu contract individual de munca la agenti de ocupare a fortei de munca in Romania, vor beneficia de prestatiile acordate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, asigurarilor de somaj sau de sistemul asigurarilor sociale de stat daca, pe baza unei declaratii privind veniturile lunare realizate in strainatate, platesc organelor competente din Romania contributiile corespunzatoare.
Art. 14
Coordonarea si controlul activitatii de ocupare a fortei de munca in strainatate se realizeaza de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Art. 15
(1) In vederea aplicarii prevederilor prezentei legi Ministerul Muncii si Protectiei Sociale va avea urmatoarele atributii specifice:
a) acreditarea agentilor de ocupare a fortei de munca pentru desfasurarea activitatii de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate;
b) suspendarea sau retragerea acreditarii agentilor prevazuti la lit. a);
c) stabilirea situatiilor ce impun ca medierea angajarii cetatenilor romani in strainatate sa se faca pe baza selectiei acestora;
d) cooperarea cu organismele, agentii, angajatorii, care au sediul sau, dupa caz, domiciliul in strainatate, in vederea cunoasterii legislatiei statului in care se asigura locuri de munca;
e) indrumarea si controlarea activitatii agentilor de ocupare a fortei de munca. (2) Criteriile, conditiile si procedurile pentru realizarea atributiilor prevazute la alin. (1) se stabilesc prin norme metodologice.

Si mai sunt si alte conditii de autorizare. Va rog sa ma contactati, daca doriti sa le trecem in revista.
asa dori sa trecem in revista toate autorizatiele necesare und se pot primi
alin-petru a scris:

doresc sa infiintez o firma de recrutare si plasarea fortei de munca in strainatate si nu stiu legislatia din romania eu fiind plecat de mai mult de 10 ani din tara as dori informatii despre cum se poate infiinta o astfel de firma,nr minim de angajati ,capitalul necesar,impozitele si taxele aferente unei astfel de firme,dispun deja de contracte cu firme care ar dori cetateni romani


Buna ziua dl Petru,in cazul in care ati reusit sa infintati firma,sunt si eu interesata de o oferta,Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Acreditare itm ramonica_bubu ramonica_bubu Buna seara, Ma poate ajuta cineva cu procedura pentru obtinerea acreditatii itm pentru o firma cu caen 7810-Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de ... (vezi toată discuția)
Agentie de recrutare si plasare ovidiugogoescu ovidiugogoescu Buna ziua. as dori daca stie cineva cum functioneaza o agentie de recrutare- plasare, ce conditii trebuie sa indeplinesti. Sunt stabilit in cehia si as dori sa ... (vezi toată discuția)
Aș dori să deschid un birou de plasare. Jeong Nayoung Jeong Nayoung Buna ziua! Aș dori să deschid un birou de plasare. De acum, există deja muncitori străini care așteaptă să lucreze. Dar este dificil să găsesc un ... (vezi toată discuția)