avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acreditare itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acreditare itm

Buna seara,

Ma poate ajuta cineva cu procedura pentru obtinerea acreditatii itm pentru o firma cu caen 7810-Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de muna, plasare personal din Romania in strainatate (Israel si nu numai), din strainatate in Romania si pe teritoriul Romaniei (acte necesare dosar, pasi, durata, taxe si tot ce mai trebuie)?Mai trebuie si din alta parte? Am fost la Ministerul Muncii si mi-au dat legea, dar au zis ca ei fac legile si ca asta tine de itm.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:05, 1 Noiembrie 2023
Buna seara, am lucrat in cadrul unei agentii de recrutare si plasare forta de munca, si m-am ocupat personal de aceasta procedura, motiv pentru care va pot raspunde ca Legea 156/ iulie 2000 stipuleaza urmatoarele, la capitolul II:
Pe teritoriul Romaniei pot desfasura, in conditiile prezentei legi, activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate urmatoarele categorii de persoane juridice, daca au ca obiect de activitate recrutarea si plasarea fortei de munca romane in strainatate sau, pe langa alte activitati, si pe cea de recrutare si plasare a fortei de munca romane in strainatate, denumite in continuare agenti de ocupare a fortei de munca:

a) societatile comerciale cu sediul in Romania, cu capital roman, cu participare straina sau cu capital integral strain, constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare;

b) filiale, sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare ale societatilor comerciale straine, autorizate sa functioneze in Romania potrivit art. 44 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare.

Art. 6

Agentii de ocupare a fortei de munca presteaza servicii de mediere a angajarii cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care solicita sa lucreze pe baza ofertelor de locuri de munca transmise din strainatate de persoane juridice si fizice straine.

Art. 7

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa pastreze secretul datelor personale ale lucratorilor solicitanti de locuri de munca in strainatate.

Art. 8

Agentii de ocupare a fortei de munca prevazuti la art. 5 pot presta servicii de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate numai dupa acreditarea lor de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Art. 9

Acreditarea agentilor de ocupare a fortei de munca se efectueaza numai pe baza urmatoarelor documente justificative obligatorii:

a) actul constitutiv al societatii comerciale, respectiv autorizatia de exercitare a unei activitati independente;

b) dovada inmatricularii societatii comerciale in registrul comertului;

c) actele referitoare la spatiul si dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;

d) actele referitoare la numarul, structura si calificarea personalului;

e) memoriul justificativ din care sa rezulte posibilitatea organizarii unor banci de date privind cererea solicitantilor si oferta de locuri de munca in strainatate;

f) acte din care sa rezulte posibilitatea stabilirii de relatii cu parteneri de mediere straini;

g) situatia estimativa privind costul sau tariful serviciilor de mediere.

Art. 10

(1) Agentii de ocupare a fortei de munca, acreditati potrivit prezentei legi, pot efectua medierea angajarii cetatenilor romani in strainatate numai pe baza contractelor incheiate cu angajatorii, persoane juridice sau persoane fizice straine, care contin oferte ferme de locuri de munca.

(2) Sunt considerate ferme ofertele de locuri de munca facute de angajatori, persoane juridice sau persoane fizice straine, care cuprind urmatoarele elemente cu caracter minimal:

a) conditiile de angajare, de incetare a angajarii sau de reangajare, durata si natura angajarii;

b) functia, meseria sau categoria profesionala, tariful orar, salariul, sporurile, alocatiile, cazurile in care pot fi urmarite drepturile salariale, durata timpului de munca si de repaus, orele suplimentare, concediul de odihna platit, conditiile de munca, masuri de protectie si securitate a muncii;

c) datele de plata a salariului;

d) posibilitatea acordarii de indemnizatii pentru intretinerea familiei angajatului aflata in Romania si transferul salariului si al indemnizatiei in Romania;

e) acordarea de despagubiri angajatilor romani in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale;

f) obligatiile angajatilor romani in strainatate;

g) conditiile de locuit, de cazare sau, dupa caz, de inchiriere a unei locuinte si de asigurare a hranei;

h) asigurarea formalitatilor, suportarea cheltuielilor si stabilirea conditiilor de transport din Romania in statul in care se asigura ofertele de locuri de munca si retur pentru angajatii romani si membrii de familie care ii insotesc sau ii viziteaza;

i) fiscalitatea si alte contributii care greveaza asupra veniturilor angajatilor, asigurandu-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contributii de asigurari sociale.

(3) Nerespectarea de catre agentul de ocupare a fortei de munca a prevederilor alin. (1) si (2) cu ocazia medierii angajarii cetatenilor romani in strainatate atrage raspunderea civila sau penala, dupa caz, potrivit legii.

Art. 11

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura incheierea contractelor individuale de munca si in limba romana.

Art. 12

(1) Agentul de ocupare a fortei de munca poate trimite in strainatate pentru prestarea de activitati si persoane incadrate de acesta cu contract individual de munca.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) agentul de ocupare a fortei de munca va incheia cu cetateanul roman un act aditional la contractul individual de munca, in care vor fi prevazute drepturile si obligatiile reciproce, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (2).

(3) Agentul de ocupare a fortei de munca si cetatenii romani aflati in situatia prevazuta la alin. (1) au obligatia de a plati, in conditiile legii, contributiile la asigurarile sociale de stat, la asigurarile sociale de sanatate si la Fondul pentru plata ajutorului de somaj, prevazute de lege, urmand sa beneficieze de prestatiile care se acorda in functie de aceste contributii.

Art. 13

Cetatenii romani care lucreaza in strainatate pe baza contractelor prevazute la art. 10, neangajati cu contract individual de munca la agenti de ocupare a fortei de munca in Romania, vor beneficia de prestatiile acordate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, asigurarilor de somaj sau de sistemul asigurarilor sociale de stat daca, pe baza unei declaratii privind veniturile lunare realizate in strainatate, platesc organelor competente din Romania contributiile corespunzatoare.

Este bine de verificat, din cate stiu anumite articole au fost abrogate sau modificate prin legi ulterioare:OUG 43/2002, HG 850/2003 etc; le gasiti cu siguranta pe site-ul Ministerului Muncii:[ link extern ]
Bună ziua!

Poate cineva să-mi dea o informatie?
-cum se poate verifica,dacă o agentie de plasare a fortei de muncă în străinătate ,este legal si acreditat de ITM,sau Min.Muncii?
Am primit mai multe oferte de muncă,de la mai multe agentii,am încercat să le verific la onrc,dar nu găsesc nimic.
Unde mai pot să caut?:D
Multumesc!:D
Pentru Bucuresti
[ link extern ]
Buna ziua,

Am citit acest fragment din Legea 156 din 2000, dar si OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 328 din 25 aprilie 2008.

Intrebarea mea este daca o persoana care isi desfasoara activitatea sub forma de intreprindere individuala are dreptul sa desfasoare activitatea de plasare de forta de munca in strainatate si poate obtine acreditarea solicitata in Legea 156 /2000.

Citez din OUG 44/2008, art.6, alin 2:
(2) Autorizarea functionarii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, nu exonereaza persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale de obligatia de a obtine, inainte de inceperea activitatii, autorizatiile, avizele, licentele si altele asemenea, prevazute in legi speciale, pentru desfasurarea anumitor activitati economice.

Va multumesc anticipat:)
Chiar daca are statut de intreprindere individuala va trebuie sa depuna dosarul de autorizare la ITM pentru activitatea de plasare de forta de munca in strainatate.

Alte discuții în legătură

Iniintarea unei firme de recurtare si plasarea fortei de munca in strainatate alin-petru alin-petru doresc sa infiintez o firma de recrutare si plasarea fortei de munca in strainatate si nu stiu legislatia din romania eu fiind plecat de mai mult de 10 ani din ... (vezi toată discuția)
Autorizare firma plasare forte de munca Rares Fulger Rares Fulger BUNA ZIUA! DETIN UN SRL SI AS DORI SA DESCHID UN BIROU PENTRU PLASAREA FORTEI DE MUNCA IN TARA DAR SI IN STRAINATATE. MA INTERESEAZA CE AUTORIZATII IMI ... (vezi toată discuția)
Deschidere agentie de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate Vale22 Vale22 Buna ziua, As dori sa apelez la bunatatea si sacrificiul a 3 minute din timpul dvs. ptr a va intreba: Pot deschide un SRL cu cod caen specific agentiei ... (vezi toată discuția)