avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... muncitori sau ce?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

muncitori sau ce?

Buna seara. Am si eu o intrebare,daca lucrezi la o firma privata,patronul are voie sa te trimita sa plantezi ceapa sau sa sapi cartofi in timpul orelor de program? Daca refuzi el te poate trimite in somaj? Activitatea firmei nu are specific agricol,dar se ofera o masa calda.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 00:14, 2 Mai 2012
in ce domeniu lucrati? contabilitate,secretar,etc....?
trebuie sa șucrati ce scrie in fisa postului dvs. De exemplu: daca sunteti angajat ca paznic,in fisa postului de lucru al dvs este specificat care este operatia dvs de lucru,in nici un caz nu ar trebui sa va puna la munca si pe post de agricultor,fermier la coasa,etc.
Daca vi se pare nedrept ce face patronul,mergeti la I.T.M.si faceti acolo o plangere.
Succes
nu are voie NU EXISTA munca FORTATA. Si mai mult trebuie sa va faca contract de munca pentru fiecare calificare nu se mai face un BUCHET.


ART. 3 – Libertatea muncii si a alegerii locului de munca si a profesiei

(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.

(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.

(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.



ART. 4 – Munca fortata

(1) Munca fortata este interzisa.

(2) Termenul munca fortata desemneaza orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.

(3) Nu constituie munca fortata munca sau activitatea impusa de autoritatile publice:
a) in temeiul legii privind serviciul militar obligatoriu;
b) pentru indeplinirea obligatiilor civice stabilite prin lege;
c) in baza unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, in conditiile legii;
d) in caz de forta majora, respectiv in caz de razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte si, in general, in toate circumstantele care pun in pericol viata sau conditiile normale de existenta ale ansamblului populatiei ori ale unei parti a acesteia.



ART. 5 – Egalitatea de tratament

(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.

(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.

(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.

(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
olden, utilizator
Da, patronul va poate trimite sa plantati ceapa sau cartofi.Mai ales daca e tarlaua lui.:D Si fiti fericit daca in urma refuzului dvs de-a va transforma in agricultor mai puteti bemneficia de somaj.De obicei in astfel de situatii se arata usa...fara a mai visa careva la acea indemnizatie..

Glumeam, fireste.:) Eu v-am prezentat mai sus o particica de realitate concreta. Realitate ne-concreta, daca pot spune asa e cea din lege.Adica, asa cum a mentionat @Tarzan 2012, sa desfasurati doar activitati care sunt trecute in fisa postului, in Regulamentul intern sau cate cele acte aditionale.:)




NU, angajatorul , patronul nu te poate trimite sa faci altceva decat ceea ce este prevazut la Obiect in cadrul Contractului individual de munca, precum si in limita obligatiilor stabilite in fisa postului! SUCCES!
Ce Scrie OLDEN e fantastic, de fapt ea spune ca "Dragostea fata de lege iti aduce libertatea sufletului"! Cam asa ceva....
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Dorel Dulau, Consilier juridic
daca patronul nu v-a dat la mana o hartie in care va obliga sa plantati ceapa iar dumneavoastra nu ati luat la cunostinta de ordinele patronului atunci nu exista dovada unui asemenea ordin. deasemenea in cazul unui conflict aveti de castigat intrucat patronul nu poate face dovada ca v-a adus la cunostinta acest ordin. luati al doilea exemplar al ordinului semnat si stampilat de patron (fara sa-l semnati pe cel care ramane la patron) ca sa puteti face dovada mai departe ca patronul are intentia de a va obliga la munca fortata. Daca totul este verbal, atunci patronul nu poate sa va concedieze decat daca aveti un contract individual de munca si numai dupa cercetarea prealabila disciplinara.
La cercetarea disciplinara patronul poate motiva ca nu vreti sa culegeti ceapa, iar dmneavoastra spuneti cu nu am primit un asemenea ordin. Patronul poate spune ca am dat ordinul, iar dumneavoastra il puneti sa faca dovada cu hartia ca 'Am primit'...si il bagati in belea.
Pe de alta parte in fisa postului trebuie specificat clar ca aveti obligatia de a cultiva ceapa, in caz contrar ceea ce va obliga angajatorul sa faceti este munca fortata care se sanctioneaza, insa trebuie sa aveti aceasta dovada.
Oricum problema care ati expus-o dumneavostra este neclara.

Alte discuții în legătură

Care este temeiul legal? ankalaura85 ankalaura85 Exista o clauza facultativa care poate fi inclusa in contractul colectiv de munca si anume: clauza de stabilitate.Mai precis aceasta protejeaza angajatii, ... (vezi toată discuția)
Clauze legale de incompatibilitate in ccm teodora27 teodora27 Buna ziua, Este corecta clauza prin care in ccm la nivel de angajator ( asociatie de vanatori si pescari sportivi) care impune salariatilor sa declare pe ... (vezi toată discuția)
Problema cu angajarea din cauza proprii pe salariu ciucifer ciucifer nu vrea nimeni sa ma angajeze cind aude de poprire pe salariu,ce pot sa fac? (vezi toată discuția)