avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul indemnizatiei pentru CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul indemnizatiei pentru CCC

buna,
cine ar sti sa ma jute- referitor la formula de calcul pe 1 an la indemnizatia de crestere a copilului cei 75 % din venitul realizat pe ultimele 12 luni se ia din salaru net (primit in mana) sau se mai scad ceva impozite - taxe- case ?
multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:12, 2 Mai 2012
Potrivit legislatiei in materie, indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.

Art. 3 din OUG nr.111/2010:
(1) Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin.(1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.

(2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru
creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin
deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază;

b) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri;
c) suma încasată de persoana îndreptăţită, calculată potrivit legii de către plătitorul acesteia,
pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6);
d) suma încasată de persoana îndreptăţită care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi
independente determinat în condiţiile legii;
f) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi agricole
determinat în condiţiile legii.
(3) Pentru persoanele care realizează venituri din salarii, solde/salarii din funcţie, venitul brut
reprezintă salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(4) În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta.

In speta, procentul de 75% se va aplica la salariul net .
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Din venitul brut obtinut de dvs. intr-o luna se scad contributiile pentru pensie, sanatat si somaj si impozitul pe venit si se obtine venitul net care se ia in calcul ul indemnizatiei pentru CCC.

2. Media veniturilor nete pe cele 12 luni eligibile se inmulteste cu 75% si se obtine indemnizatia pentru CCC.

3. Pe perioada cat sunteti in CCC sunteti asigurata la pensie, sanatate si somaj fara plata contributiilor (acestea sunt suportate de la bugetul de stat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil alina1979 alina1979 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil,85% din media veniturilor brute sau nete? (vezi toată discuția)
Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete nogti nogti Buna ziua, as dori sa pun si eu o intrebare. In aceste venituri nete intra si bonurile de masa prima de craciun, paste? Va multumesc mult! #-o (vezi toată discuția)