Buna ziua.
Un salariat a fost convocat de catre comisia de examinare pentru sustinerea unei evaluari profesionale sub forma scrisa (angajatorul intentiona sa-l concedieze pe salariat pentru necorespundere profesionala, singura proba de o posibila necorespundere fiind acest test)
La testarea scrisa salariatul a copiat de pe telefonul mobil in asa fel incat a facut testul de nota 8.50.
Salariatul a semnat ca s-a prezentat la comisia de examinare, in caz contrat ar fi facut o sesizare la angajator ca comisia refuza primirea acestuia pentru sustinerea testarii profesionale.
In timpul testarii membrii comisiei s-au sesizat ca salariatul 'mestereste ceva cu telefonul mobil', au incercat sa-l scoata pe salariat din sala, dar acesta a refuzat vehement spunand ca nu iese din sala pana nu-si termina lucrarea. Lucrarea a fost predata la angajator cu confirmare de predare/primire (nefiind semnata de membrii comisiei de examinare)
In nota comisiei de examinare testarea a fost punctata cu nota 0 insa in contestatie salariatul a pus probe ca subiectele au primit raspunsuri corecte conform materialului bibliografic care i-a fost dat de catre angajator.
Evident ca intrebarile contineau raspunsuri cat se poate de corecte.
Atat comisia de examinare cat si angajatorul nu pot face dovada in instanta de judecata ca ceea ce 'a copiat' salariatul de pe mobil erau raspunsurile la acel test, intrucat in contestatia facuta impotriva notei comisiei de examinare, salariatul a mai motivat ca nu detine niciu telefon mobil sau alt aparat electronic.
Deasemenea in fata instantei angajatorul a pus ca proba testul notat cu nota 0 insa nesemnat de catre membrii comisiei de examinare.
Ce poate face angajatorul in acest sens?
Foarte greu de dovedit asa ceva ... in timpul examinarii, comisia trebuia sa opreasca testarea si sa incheie un proces-verbal prin care sa constate fraudarea testarii de catre salariatul respectiv ...
Angajatorul ar putea decide retestarea salariatului
Va spun eu: angajatorul nu poate face absolut nimic. asa am castigat eu in instanta.
Puls ca fraudarea testarii nu a putut fi dovedita in instanta cu nicio proba.
intradevar retestarea salariatului inseamna demararea unei noi proceduri de evaluare profesionala altfel s-ar incalca art. 62 alin (1) din cm.
iar probarea fraudarii testarii se poate dovedi cu obectul muncii...care nu exista