avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... testare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

testare profesionala

Buna ziua.
Un salariat a fost convocat de catre comisia de examinare pentru sustinerea unei evaluari profesionale sub forma scrisa (angajatorul intentiona sa-l concedieze pe salariat pentru necorespundere profesionala, singura proba de o posibila necorespundere fiind acest test)
La testarea scrisa salariatul a copiat de pe telefonul mobil in asa fel incat a facut testul de nota 8.50.
Salariatul a semnat ca s-a prezentat la comisia de examinare, in caz contrat ar fi facut o sesizare la angajator ca comisia refuza primirea acestuia pentru sustinerea testarii profesionale.
In timpul testarii membrii comisiei s-au sesizat ca salariatul 'mestereste ceva cu telefonul mobil', au incercat sa-l scoata pe salariat din sala, dar acesta a refuzat vehement spunand ca nu iese din sala pana nu-si termina lucrarea. Lucrarea a fost predata la angajator cu confirmare de predare/primire (nefiind semnata de membrii comisiei de examinare)
In nota comisiei de examinare testarea a fost punctata cu nota 0 insa in contestatie salariatul a pus probe ca subiectele au primit raspunsuri corecte conform materialului bibliografic care i-a fost dat de catre angajator.
Evident ca intrebarile contineau raspunsuri cat se poate de corecte.
Atat comisia de examinare cat si angajatorul nu pot face dovada in instanta de judecata ca ceea ce 'a copiat' salariatul de pe mobil erau raspunsurile la acel test, intrucat in contestatia facuta impotriva notei comisiei de examinare, salariatul a mai motivat ca nu detine niciu telefon mobil sau alt aparat electronic.
Deasemenea in fata instantei angajatorul a pus ca proba testul notat cu nota 0 insa nesemnat de catre membrii comisiei de examinare.
Ce poate face angajatorul in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:26, 2 Mai 2012
Foarte greu de dovedit asa ceva ... in timpul examinarii, comisia trebuia sa opreasca testarea si sa incheie un proces-verbal prin care sa constate fraudarea testarii de catre salariatul respectiv ...

Angajatorul ar putea decide retestarea salariatului
Va spun eu: angajatorul nu poate face absolut nimic. asa am castigat eu in instanta.
Puls ca fraudarea testarii nu a putut fi dovedita in instanta cu nicio proba.
parerea mea este ca o retestare a salariatului nu este interzisa, iar in instanta de poate proba fraudarea testarii ...
intradevar retestarea salariatului inseamna demararea unei noi proceduri de evaluare profesionala altfel s-ar incalca art. 62 alin (1) din cm.
iar probarea fraudarii testarii se poate dovedi cu obectul muncii...care nu exista
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
ContSters250888, utilizator
Fraudarea testarii se poate dovedi si cu martori ..... chiar daca, in speta, era vorba despre un telefon mobil ...

Alte discuții în legătură

Concediere sau...? simona.elisa simona.elisa buna ziua, Am urmatoarea problema: Pe perioada sezonului de vara , angajam personal in functia de muncitori necalificati pe perioada determinata de 4 ... (vezi toată discuția)
Testare salariati laur7901 laur7901 care sunt prevederile legale si cum se poate un testa salariat? se poate face o testare a tuturor salariatiilor? care sunt formele? art 61 din CM (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz ContSters155247 ContSters155247 Buna ziua! Lucrez la o companie care face concedieri, in urma unei testari profesionale. Pe data de 3.09.2013, mi s-a comunicat ca nu am reusit sa iau ... (vezi toată discuția)