avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema act de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema act de proprietate

buna ziua! am si eu o problema legata de actul de proprietate a locuintei parintilor mei si anume: in anul 1970 bunicii au cumparat un teren pe care au construit casa actuala. mentionez ca cumpararea terenului s-a facut doar in baza unei chitante de mana intre vanzator si bunicul meu , nefacandu-se un contract de vanzare cumparare. de asemenea, casa s-a construit fara proiect,( asa se facea atunci ).problema am intanpinat-o acum cand am vrut sa ma racordez la reteaua de gaze ,iar domnii de la gaze au refuzat pe motiv ca nu am act de proprietate, desi le-am prezentat o adeverinte eliberata de primaria orasului in care locuiesc si unde este situat imobilul plus terenul aferent incare se specifica ca tatal meu figureaza inscris in registrul agricol pe anul 2012 cu terenul si casa.mai mentionez ca de cand s-a construit casa platesc impozitul pt locuinta, factura la energie (de asemenea ).intrebari: 1. cum pot obtine acest act de proprietate( instanta, notar?)si 2. poate aceea adeverinta eliberata de primarie sa tina loc de act in vederea racordarii la gaze?( intreb acest lucru deoarece pe cererea de racordare se cere ca si acte , "actul de proprietate sau documente justificative care atesta dreptul de folosinta a terenului/cladirii". poate acea adeverinta sa fie un document justificativ?)
Cel mai recent răspuns: crisvasile , utilizator 20:26, 8 Mai 2012
Nu tine loc de document justificativ... insa aveti posibilitatea sa obtineti ori un titlu de proprietate prin ordinul prefectului ori o hotarare judecatoreasca mai completa si mai buna in opinia mea, pe uzucapiune
Acea adeverinta nu tine loc de act de proprietate si nici nu va fi luata in considerare pentru racordarea la reteaua publica de gaze.
Faceti o cerere la primarie pentru obtinerea Ordinului Prefectului (act de proprietate emis pe cale administrativa) in baza art. 23 din legea 18/1991 pentru curtea pe care o detineti. Va trebuie un dosar care cuprinde, in principiu, urmatoarele:
- cerere;
- certificat deces bunici (daca este cazul)
- certificat mostenitor pentru tatal dvs (daca este cazul),
- acte stare civila solicitant;
- istoric de rol fiscal (de la primarie);
- extras registru agricol 1986-1990 si registru cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului dvs (de la primarie);
- schita cadastrala a imobilului (plan amplasament 1/2000) executat de un expert autorizat;
- declaratii ale vecilor ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidente;
Constructia o puteti intabula in baza unui certificat de atestare a edificarii constructiei (emis de primarie) si a documentatiei cadastrale executate de o persoana autorizata.
multumesc pt raspuns si ajutor. stii cumva cat ar dura acest proces pt obtinerea hotararii judecatoresti pe uzucapiune si care ar fii inceputul (ce ar trebui sa fac pt inceput). multumesc pt ajutor!
multumesc pt ajutor kyandra! acest act de proprietate obtinut pe cale administrativa prin Ordinului Prefectului are autenticitate in cazul in care ma decid sa vand proprietatea? este echivalentul sa zicem unui act de vanzare-cumparare? care ar fii termenul de rezolvare pe aceasta cale (daca stiti cu aprox.)? va multumesc incaodata pt ajutor. o zi buna!
Ordinul Prefectului este act de proprietate, in baza lui se face intabularea imobilului. Cat dureaza? Pai, depinde de cat de repede se misca comisia locala si judeteana de fond funciar, undeva intre 2-6 luni.

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare sau uzucapiune? adrian.cocea adrian.cocea Imobil + teren aferent intravilan cumparate de sot-sotie in 1928. De pe urma lor au fost 5 copii. Sotul decedeaza in 1943 si nu este nici un act ca s-ar fi ... (vezi toată discuția)
Intabulare? e posibil asa? julius jr julius jr parintii unui prieten au construit o casa in anii 1970. Casa e trecuta in reg agricol al comunei respective,prietenul meu a scos copie dupa reg. agr.,istoric ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune RaresLL RaresLL Buna ziua ! Va scriam acum ceva vreme despre un proces pe care vroiam sa il incep. Am sa reiau in sperata ca va ofer cat mai multe detalii. Bunica si tatal meu ... (vezi toată discuția)