avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua ! Va scriam acum ceva vreme despre un proces pe care vroiam sa il incep. Am sa reiau in sperata ca va ofer cat mai multe detalii. Bunica si tatal meu locuiesc intr-o casa pe care au mostenit-o de la strabunici. Cele mai vechi chitante si acte dateaza de prin 1930-1933.Nu au nici un act de proprietate sau vanzare-cumparare. Anul trecut am pornit un proces de uzucapiune impotriva vecinului care spune ca el este proprietarul. In Cf-ul vechi apare numele tatalui vecinului dar multi proprietari cu cate o cota parte. Acestia nu au avut nici o pretentie sau nu au stiut ca ficureaza in acte. Vecinul a construit o casa langa noi in anii 80 cred dar actele de proprietate le-a facut in 1994. In Cf apare o chitanta de vanzare-cumparare intre vecin si tatal lui pe o cota parte care iar la un plan de-al lui de intabulare apare bunicul meu ca vecin. Bunica a murit iar acum procesul continua pe tatal meu si sora lui, matusa mea. Avocatul meu a cerut o expertiza topo si una in constructii. Momentan am ajuns la interogatorii cu tatal si matusa mea .Procesul s-a amanat fara interogatorii deoarece unul din fii vecinului nu este in tara si nu a fost citat.Pe terenul detinut platim impozit, suntem trecuti in registrul agricol, exista contracte de utilitati. Avocatul mi-a recomandat sa gasesc pe ceilalti proprietari si sa le cumpar cotele in asa fel incat sa fac schimb cu vecinul, cotele respective fiind in gradina lui pe care si-a inchis-o. O alta propunere ar fi sa facem o oferta vecinului. Ce credeti dumneavoastra ca ar fi mai bine sa facem si care sunt sansele de castig fara cele doua propuneri. Avem doi martori care pot sa confirme ca terenul si casa au fost mereu in proprietatea noastra. Martorii pe care doreste vecinul sa ii aduca sunt socrul fiicei lui si mama sa(nu cred ca este posibil). Astept orice fel de sfat. Ma tem ca nu am cum sa fac o oferta din lipsa banilor de aceea sper sa nu se ajunga la asa ceva. Daca am omis detalii va rog sa mentionati.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 10:02, 19 Aprilie 2011
v-a sfatuit f bine avocatul dvs sa incercati sa cumparati cotele vecinilor si sa faceti ulterior schimb cu vecinul cu care sunteti in litigiu.
Fara a cumpara cotele respective si fara a incerca sa cumparam de la el avem sanse de castig ?
V-ati complicat foarte mult si procesul se mai prelungeste inca vreo doi ani.....
Trebuia sa solicitati emiterea Ordinului Prefectului dat fiind ca sunteti trecuti in rol si Registrul Agricol.
Uzucapiunea asta#-o... Mergeti dvs. frumos la primariei si solicitati emiterea Ordinului Prefectului in baxa art. 23 din legea 18/1991, cu urmatoarele acte:
- cerere;
- certificat mostenitor de pe urma bunicilor dvs.;
- istoric rol fiscal (de la primarie);
- extras registru agricol 1986-1990 si registrul cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului; (de la primarie);
- schita cadastrala a casei si curtii, efectuata de un expert autorizat (plan de amplasament 1/2000);
- acte stare civila ale mostenitorilor bunicilor dvs.
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din acte este mai mare decat cea din evidente;
OP va fi actul dvs. de proprietate pentru casa si curte, in baza lui putandu-se face cadastrul si intabularea...fara instanta, taxe de timbru, expertize si alte minuni. Oare aceasta varianta nu v-a fost prezentata cand ati deschis discutia asupra posibilitatilor legale prin care puteati obtine actul de proprietate pentru imobil?? Succes!
Buna ziua. Declaratiile vecinilor sunt necesare doar daca suprafata este mai mare decat cea din evidente?

Alte discuții în legătură

Mostenire teren wolfyman wolfyman Buna ziua. Tata a mostenit un teren (cu o casa batraneasca) de la mama lui iar mama lui il mostenise de la mama ei. Actul de mostenire vechi al bunicii spune ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Problema act de proprietate crisvasile crisvasile buna ziua! am si eu o problema legata de actul de proprietate a locuintei parintilor mei si anume: in anul 1970 bunicii au cumparat un teren pe care au ... (vezi toată discuția)