Este vorba despre o sentinta data intr-un caz saptamana trecuta.
"In temeiul disp.art.334 c.pr.pen. respinge,ca neîntemeiate, cererile formulate de inculpatii X , Y, Z privind schimbarea încadrarii juridice a faptelor pentru care au fost trimisi în judecata. Condamna pe inculpatul X fara ocupatie, casatorit, un copil minor, stagiul militar nesatisfacut, studii-liceul, cetatean român, cunoscut fara antecedente penale, dupa cum urmeaza: In temeiul art.7 alin 1 din legea nr.39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate,cu aplicarea art.74 lit.a si art.76 lit b cod penal, infractiune de constituire a unui grup infractional organizat, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 4 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.12 alin 1,2lit.a din Legea nr.678/2001,cu aplicarea art.41alin 2 cod penal si art. 74 lit.a si art.76 lit b cod penal, infractiune de trafic de persoane în forma agravata si continuata, fapta din perioada 2004-2006, la pedeapsa de 4 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.13 alin 1,2,3 din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art. 74 lit.a si art.76 lit a cod penal, infractiune de trafic de minori, în forma agravata, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 8 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.34 lit.b rap.la 33 lit.a si art.35 cod penal, contopeste pedepsele stabilite si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea,aceea de 8(opt) ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.71 cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. "
Completari : X este plecat din tara, Y si Z s-au prezentat la termene.
X a primit 8 ani, Y si Z "In temeiul art.7 alin 1 din legea nr.39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, cu aplicarea art.74 lit.a,c si art.76 lit b cod penal, infractiune de constituire a unui grup infractional organizat, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 3 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.12 alin 1,2lit.a din Legea nr.678/2001,cu aplicarea art.41alin 2 cod penal si art. 74 lit.a,c si art.76 lit b cod penal, infractiune de trafic de persoane în forma agravata si continuata, fapta din perioada 2004-2006, la pedeapsa de 3 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.34 lit.b rap.la 33 lit.a si art.35 cod penal, contopeste pedepsele stabilite si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea,aceea de 3(ani) închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.71 cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. "
Iar la final, Y si Z sa primeasca : "În temeiul art.86/1 cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor aplicate inculpatilor Y si Z pe durata unui termen de încercare de 8 ani,compus din durata pedepsei rezultante aplicate fiecaruia,la care se adauga un interval de timp de 5 ani,calculat în temeiul art.86/2 cod penal.
Intrebarea mea este: ce sanse mai are X la apel sa i se reduca pedeapsa si de ce diferenta asta asa de mare intre pedepse? X este plecat din tara cat ar trebui sa stea acolo ca sa i se prescrie fapta? X,Y,Z au avut acelasi avocat si eu banuiesc ca i sa pus totul lui X in carca el nefiind de prezent in instanta.
Va multumesc pentru atentie.
Inculpatul X are posibilitatea sa faca apel si printr-o aparare buna poate obtine reducerea pedepsei. Numai trebuie tinut seama ca termenul de apel este de 10 zile de la comunicare.
Prescriptia executarii pedepsei va opera in acest caz dupa 13 ani (conform art 126 al1 lit b cod penal)
Cred ca au facut apel parintii in numele lui. Dar eu nustiu codul penal si intreb: i s-a dat maximul de pedeapsa sau la apel procurorul poate cere marirea pedepsei? Multumesc.
Din cate observ la Y si la Z nu s-a retinut traficul de minori. Automat este mai mica pedeapsa lor.
S-au retinut si circumstante atenuante si 74 lit c. Si acum depinde si de tot ce este in dosar.
In apel, nu poate sa va faca situatia mai grea decat este acum.
A cantarit si faptul ca X nu este in tara si nu s-a prezentat in instanta.
Nu stiu ce inseamna 74 lit.c .Eu doar comunic parintilor lui X ce mi se spune aici. Sper ca la apel sa nu i se maresca pedepsa. Multumesc doamna Gabriela.
Depinde cine face apelul... inculpatul sau procurorul... iar despre prescriptie nici nu se pune problema intrucat e susceptibila de suspendare/intrerupere, nu e de ajuns sa se implineasca formal termenul de prescriptie (daca a fost intrerupt periodic acel termen prin acte apte de a-l intrerupe, prescriptia se reseteaza.... numai prescriptia generala il mai poate scapa - cea care spune "oricate intreruperi dar nu mai mult de...")