avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... De ce diferente asa de mari intre pedepse?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

De ce diferente asa de mari intre pedepse?

Este vorba despre o sentinta data intr-un caz saptamana trecuta.
"In temeiul disp.art.334 c.pr.pen. respinge,ca neîntemeiate, cererile formulate de inculpatii X , Y, Z privind schimbarea încadrarii juridice a faptelor pentru care au fost trimisi în judecata. Condamna pe inculpatul X fara ocupatie, casatorit, un copil minor, stagiul militar nesatisfacut, studii-liceul, cetatean român, cunoscut fara antecedente penale, dupa cum urmeaza: In temeiul art.7 alin 1 din legea nr.39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate,cu aplicarea art.74 lit.a si art.76 lit b cod penal, infractiune de constituire a unui grup infractional organizat, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 4 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.12 alin 1,2lit.a din Legea nr.678/2001,cu aplicarea art.41alin 2 cod penal si art. 74 lit.a si art.76 lit b cod penal, infractiune de trafic de persoane în forma agravata si continuata, fapta din perioada 2004-2006, la pedeapsa de 4 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.13 alin 1,2,3 din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art. 74 lit.a si art.76 lit a cod penal, infractiune de trafic de minori, în forma agravata, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 8 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.34 lit.b rap.la 33 lit.a si art.35 cod penal, contopeste pedepsele stabilite si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea,aceea de 8(opt) ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.71 cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. "
Completari : X este plecat din tara, Y si Z s-au prezentat la termene.
X a primit 8 ani, Y si Z "In temeiul art.7 alin 1 din legea nr.39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, cu aplicarea art.74 lit.a,c si art.76 lit b cod penal, infractiune de constituire a unui grup infractional organizat, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 3 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.12 alin 1,2lit.a din Legea nr.678/2001,cu aplicarea art.41alin 2 cod penal si art. 74 lit.a,c si art.76 lit b cod penal, infractiune de trafic de persoane în forma agravata si continuata, fapta din perioada 2004-2006, la pedeapsa de 3 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.34 lit.b rap.la 33 lit.a si art.35 cod penal, contopeste pedepsele stabilite si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea,aceea de 3(ani) închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.71 cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. "
Iar la final, Y si Z sa primeasca : "În temeiul art.86/1 cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor aplicate inculpatilor Y si Z pe durata unui termen de încercare de 8 ani,compus din durata pedepsei rezultante aplicate fiecaruia,la care se adauga un interval de timp de 5 ani,calculat în temeiul art.86/2 cod penal.
Intrebarea mea este: ce sanse mai are X la apel sa i se reduca pedeapsa si de ce diferenta asta asa de mare intre pedepse? X este plecat din tara cat ar trebui sa stea acolo ca sa i se prescrie fapta? X,Y,Z au avut acelasi avocat si eu banuiesc ca i sa pus totul lui X in carca el nefiind de prezent in instanta.
Va multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:54, 15 Decembrie 2008
Poate ca X nu a fost "capul” – nu putem avea aceasta certitudine... Poate ca Y a fost cel care a pus totul la cale dar a prezentat faptele in asa fel incat sa il creada si avocatul si instanta ca X e capul... Nu prea cred ca X a vorbit cu avocatul... comun si a recunoscut ca el ar fi pus totul la cale...
E, cu adevarat de inteles ca "seful” ia potul, dar in acest caz nu avem certitudinea... In plus, sunt si cazuri cand seful poate lua mai putin decat subalternul – daca acesta din urma comite fapte cu un mai mare grad de pericol social... Sau poate chiar scapa...
Seful ia mai mult nu e o regula – in penal cel putin...
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2008
trope_doi, utilizator
Din cate stiu eu seful ori scapa ori primeste o pedeapsa grea.
Au inregistrari ale convorbirilor telefonice si conteaza in proces.Discutiile purtate releva aspecte importante in ceea ce priveste contributia efectiva la savarsirea infractiunilor.
Daca nu aveau probe nu cred ca se pronunta o condamnare destul de mare.
Dar, evident ca pot exista si exceptii.Am intalnit exceptii prin instantele superioare.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala aceasta hotarare? dodonica dodonica Curtea de apel a pronuntat o hotatare prin care condamna un inculpat la; 1.săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, prev. ... (vezi toată discuția)
Iccj-masura supravegherii dodonica dodonica Teoretic s-ar putea obtine la ICCJ pedeapsa sub supraveghere la aceasta decizie; pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pedeapsa noul cod? dodonica dodonica Buna ziua! Pentru aceasta pedeapsa pentru care condamnatul a executat deja 10 luni exista posibilitatea sa se solicite eliberarea sau micsorarea pedepsei? Una ... (vezi toată discuția)