avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... De ce diferente asa de mari intre pedepse?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

De ce diferente asa de mari intre pedepse?

Este vorba despre o sentinta data intr-un caz saptamana trecuta.
"In temeiul disp.art.334 c.pr.pen. respinge,ca neîntemeiate, cererile formulate de inculpatii X , Y, Z privind schimbarea încadrarii juridice a faptelor pentru care au fost trimisi în judecata. Condamna pe inculpatul X fara ocupatie, casatorit, un copil minor, stagiul militar nesatisfacut, studii-liceul, cetatean român, cunoscut fara antecedente penale, dupa cum urmeaza: In temeiul art.7 alin 1 din legea nr.39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate,cu aplicarea art.74 lit.a si art.76 lit b cod penal, infractiune de constituire a unui grup infractional organizat, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 4 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.12 alin 1,2lit.a din Legea nr.678/2001,cu aplicarea art.41alin 2 cod penal si art. 74 lit.a si art.76 lit b cod penal, infractiune de trafic de persoane în forma agravata si continuata, fapta din perioada 2004-2006, la pedeapsa de 4 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.13 alin 1,2,3 din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art. 74 lit.a si art.76 lit a cod penal, infractiune de trafic de minori, în forma agravata, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 8 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.34 lit.b rap.la 33 lit.a si art.35 cod penal, contopeste pedepsele stabilite si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea,aceea de 8(opt) ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.71 cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. "
Completari : X este plecat din tara, Y si Z s-au prezentat la termene.
X a primit 8 ani, Y si Z "In temeiul art.7 alin 1 din legea nr.39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, cu aplicarea art.74 lit.a,c si art.76 lit b cod penal, infractiune de constituire a unui grup infractional organizat, fapta din cursul anului 2004, la pedeapsa de 3 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.12 alin 1,2lit.a din Legea nr.678/2001,cu aplicarea art.41alin 2 cod penal si art. 74 lit.a,c si art.76 lit b cod penal, infractiune de trafic de persoane în forma agravata si continuata, fapta din perioada 2004-2006, la pedeapsa de 3 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.34 lit.b rap.la 33 lit.a si art.35 cod penal, contopeste pedepsele stabilite si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea,aceea de 3(ani) închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. În temeiul art.71 cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a,b cod penal,cu exceptia dreptului de a alege. "
Iar la final, Y si Z sa primeasca : "În temeiul art.86/1 cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor aplicate inculpatilor Y si Z pe durata unui termen de încercare de 8 ani,compus din durata pedepsei rezultante aplicate fiecaruia,la care se adauga un interval de timp de 5 ani,calculat în temeiul art.86/2 cod penal.
Intrebarea mea este: ce sanse mai are X la apel sa i se reduca pedeapsa si de ce diferenta asta asa de mare intre pedepse? X este plecat din tara cat ar trebui sa stea acolo ca sa i se prescrie fapta? X,Y,Z au avut acelasi avocat si eu banuiesc ca i sa pus totul lui X in carca el nefiind de prezent in instanta.
Va multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:54, 15 Decembrie 2008
Daca s-a sustras de la judecata acest lucru a determinat aplicarea unei pedeapse diferite de ceilalti coinculpati.Ceilalti coinculpati au regretat comiterea faptelor si acest lucru conteaza in procesele penale.
Daca nu a avut nici avocat ales care sa-l apere in circumstantiere toate relele au fost indicate catre el.
Slabe sanse sa fie redusa pedeapsa in apel dar poate sa incerce sa declare apel.Alta posibilitate oricum nu are.

Daca el nu e in tara poate sa declare apel sotia sau o ruda apropiata.

avocat Claudiu Lascoschi
Au facut apel parintii in numele inculpatului.
Asta e bine pt ca pierdea termenul de apel.
In cat timp de la pronuntare a declarat apelul?
Faptul ca X a refuzat sa se prezinte a dat temei instantei sa creada ca ceea ce afirma ceilalti este real – daca n-ar fi fost, X s-ar fi prezentat si s-ar fi aparat temeinic. X e in continuare plecat (ascuns) si e interesat mai mult de data la care se va prescrie sanctiunea (fapta a fost judecata) decat e interesat sa se apere... Prin sustragerea de la judecata – si acum de la executarea pedespei – X ramane vinovat de toate faptele ce i-au fost imputate.
X nu vine sa se apere, isi lasa parintii sa lupte pt el – ceea ce, pt o persoana care se pretinde responsabila nu e o "bila alba”... Parintii nu cunosc faptele asa cum acestea s-au petrecut, deci ar putea sa nu reuseasca o aparare buna.

Actele cuprinse in dosar sunt relevante, nu pedepsele pe care le-ati postat...

O pedeapsa mai mare e putin probabil sa primeasca, iar pt o micsorare... ar fi nevoie de probe noi, care sa schimbe cele demonstrate pana acum... Poate vor reusi parintii sa dovedeasca faptul ca nu a fost reprezentat cum ar trebui... Ar fi trebuit sa ii angajeze un alt avocat – se intampla (din pacate) ca un avocat "comun” sa faca diferente intre mai multi inculpati pe care trebuie sa ii apere.
Banuiesc ca in aceasta faza au angajat un alt avocat (care sa fie pregatit in materia dreptului penal, de preferinta).

E foarte important cum s-a materializat acest "trafic”... Daca X i-a dus in strainatate, de exemplu, cine s-a ocupat sa le obtina actele necesare si cine i-a transportat?

Potrivit art. 13 din Legea nr. 678/2001, infracţiunea de trafic de minori consta in recrutarea, transportarea, transferarea, primirea unei persoane cu varsta cuprinsa intre 15-18 ani, in scopul exploatarii acesteia, iar in alineatul 3 se prevad limite de pedeapsa mai ridicate in cazul in care infractiunea este comisa asupra unei persoane care nu a implinit varsta de 15 ani.
Art. 12 alin. (1) din legea 678/2001 conditioneaza existenta infractiunii de trafic de persoane de o activitate prealabila de recrutare, transportare, transferare, cazare sau primire a unei persoane prin amenintare, violenta sau alte forme de constrangere, prin rapire, frauda, inselaciune, prin abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea persoanei de a se apara sau de a-si exprima vointa, prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani sau alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acesteia.

Cat despre grup infractional, ar fi de comentat cum au obtinut ceilalti doi suspendarea pedepsei sub supraveghere, fara ca acest aspect sa duca si la o diminuare a pedepsei pt X...

Cum am mai scris: fara ca cei care va raspund sa cunoasca exact ce documente au stat la baza hotararii judecatoresti nu puteti obtine prea multe informatii utile. Numai avocatul care se ocupa de dosar e in masura sa se pronunte pertinent.

Este foarte adevarat ca in astfel de cazuri trebuie cunoscut foarte bine dosarul.Este vorba de o infractiune la care apararea si prezenta inculpatului poate avea un rol vital.

Este totusi posibil ca diferenta de pedeapsa sa aiba la baza tocmai faptul ca una dintre persoane a fost ,,capul", caz in care pedeapsa va fi aplicata in mod diferit fata de ceilalti coinculpati.

Tocmai faptul ca apararea celorlati coinculpati a avut loc in lipsa celui condamnat la pedeapsa mare, confirma faptul ca din moment ce acesta din urma nu s-a aparat sau nu se putea apara in mod corespunzator chiar daca ar fi fost prezent situatia nu ar fi fost cu apropae nimic diferita.
Cel care este considerat ,,cap" primeste intotdeauna pedeapsa cea mai mare.Este o regula care nu este greu de inteles.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Este legala aceasta hotarare? dodonica dodonica Curtea de apel a pronuntat o hotatare prin care condamna un inculpat la; 1.săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, prev. ... (vezi toată discuția)
Iccj-masura supravegherii dodonica dodonica Teoretic s-ar putea obtine la ICCJ pedeapsa sub supraveghere la aceasta decizie; pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pedeapsa noul cod? dodonica dodonica Buna ziua! Pentru aceasta pedeapsa pentru care condamnatul a executat deja 10 luni exista posibilitatea sa se solicite eliberarea sau micsorarea pedepsei? Una ... (vezi toată discuția)