daca un angajat nu corespunde profesional locului de munca si in ciuda numeroaselor efoturi de a il ajuta, nu da ranadament iar noi am vrea sa il concediem (art 61, lit d, CM), ce ar fi de facut mai intai ca sa ne asiguram ca procedura este atat legala cat si trainica (in caz ca este combatuta de catre angajat).
In afara de art 63 (2), ce anume trebuie sa mai iau in calcul?
Dupa indeplinirea conditiilor din art 63 si art 64, daca ii platesc cele 20 de zile de preaviz, pot sa ii cer sa nu mai vina la lucru iar contractul sa inceteze chiar atunci?
Depinde ce eforturi ati facut pentru a scapa de necorespunderea sa profesionala.
Acest lucru nu prespune mustrari verbale sau observatii rautacioase ci o formare profesionala continua si riguroasa din partea dumneavoastra.
In cazul in care angajatul, in ciuda numeroaselor eforturi depuse de dumneavoastra, nu da randament probabil ca are o problema de sanatate si trebuie aplicat alt principiu intrucat in fata instantei temeiul de drept (necorespunderea) ar putea fi aplicat gresit.
1. Procedura de evaluare trebuie stipulata atat prin contractul colectiv cat şi prin regulamentul intern, cele doua cerinţe fiind cumulative. Cu alte cuvinte, prin regulamentul intern angajatorul va concretiza condiţiile derularii procedurii de evaluare, stabilite prin contractul colectiv încheiat la nivel de unitate. În cazul în care nici contractul colectiv şi nici regulamentul intern nu stabilesc procedura de evaluare, aceasta va putea fi reglementata prin contractul invidual de munca.
2. Referitor la procedura de evaluare va puteti ghida dupa fostul art.77 din CCMN care stabilea procedura de evaluare.
3. Pe perioada de preaviz, angajatorul poate decide ca salariatul sa nu fie prezent la munca fara sa-i fie afectate drepturile salariale.
@acuvue: da, cu siguranta, nu am aplicat mustrari rautacioase ci o procedura care se desfasoara luna de luna de jumatate de an, asa cum ati mentionat si d-voastra.
Nu sunt de acord ca trebuie sa fie la mijloc o problema de sanatate, altfel. Ati intalnit angajati lenesi?:)Nepasatori, in ciuda tuturor diligentelor?
@freelis: Doua chestiuni ar mai fi de discutat, daca imi permiteti:
"...conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Nu par cumulative aceste doua conditii din Codul Muncii.
Apoi, as dori sa intreb, daca putem renunta la preaviz cu totul. Adica sa platim aceasta perioada si sa incheiem contractul mai repede. Banuiesc ca nu se poate ci se poate doar sa nu fie prezent la lucru insa preavizul sa se desfasoare.
@ doriacristina
Intr-adevar, Codul muncii prevede ca , concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Asadar, cele doua conditii nu sunt cumulative .. sorry ...:slap:
Nu se poate renunta la preaviz , chiar daca este platit .. o posibilitate ar fi refacerea actelor cu o data anterioara ...
Concediere
CiprianeIoniță
Bună seara, Ma interesează cum pot concedia un angajat care nu da randament în ceea ce privește producția, dar în temeiul legii?Menționez ca i-am făcut ... (vezi toată discuția)
Concediere
prares
Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)