Din cate stiu, pentru donatiile in bani din partea persoanelor fizice este necesara incheierea unui contract. Imi puteti spune care este regimul donatiilor care se fac prin transfer sau depunere direct in cont, sub anonimat? Eventual si ce se intampla in situatiile in care in cadrul unor evenimente se amenajeaza un spatiu special unde oamenii pot lasa donatii in bani, obiecte, etc. Persoana juridica in contul careia s-ar face aceste donatii este un ong.
O sa primesc jucarii si imbracaminte second hand si cateva dulciuri. Articolele second hand mi le dau mamici de la copii lor. Cum estimez valoarea acestora? Si de acestea beneficiaza copii defavorizati. O sa-i pun pe ei sa semneze?
Faceti un proces verbal cu donatorul, iar el va estima valoarea obiectelor donate in funcție de prețul la carele a cumpărat(aprox.) si gradul de uzura. Menționați in proces ca este vorba de o valoare estimativa in funcție de cele 2 criterii. Semnează donatorul si beneficiarul (dvs. Sau organizația dvs.) Cand le donati mai departe, le donati la aceeași valoare si semnează reprezentantul copiilor (un părinte, o instituție).
radumititean
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru sume sub 25000 lei, donatiile sunt valabile si fara act autentic si chiar fara act scris daca s-a facut predarea bunului ( ca donatia e ”contract real” - pana nu se si transfera banii / bunul contractul de donatie nu exista), dar daca beneficiara e o persoana juridica, din motive contabile si fiscale ar trebuie sa se faca un act scris. In principiu la donatii in bani de sume mici la care donatorul nu are pretentii detaiate ce si cum sa se faca cu acea suma, ar fi suficienta si chitanta care sa joace rol si de contract, ca identifica pertile, suma si faptul ca e donatie. La sume mai mari de zeci sau sute de lei ar fi indicat sa existe un contract de donatie propiu-zis in sens de inscris cu acest titlu si cu continut adecvat.
Nu are cum sa existe donatie anonima daca e in cont, ca se vede cine a facut plata. Donatii anonome exista doar cand se fac in numerar de tipul urne de chete stradale sau puse in anumite locuri publice.. cand se face, dupa cum au descris alti repondenti, proces-verbal de catre o comisie si dispozitie de incasare.... nu exista reglementare legala expresa si de aceea variaza usor practica...