M-a interesa care ar fi cea mai buna solutie in urmatoarea situatie:
Activitatea asociatiei urmeaza sa se dezvolte, astfel incat membrii sai (inclusiv CD si Presedintele asociatiei) care pana acum au lucrat voluntar, doresc sa se implice full-time in activitate si prin urmare sa fie platiti. Exista astfel 2 posibilitati:
1. contract de munca. Insa ce se intampla daca in 3 luni sau 6 luni de exemplu ne gasim in situatia in care proiectele nu vor mai putea fi sustinute? se poate pastra contractul de munca si sa se depuna declaratiile cu 0? In cazul incheierii contractului de munca cine semneaza? Intreb in ideea ca daca semneaza Presedintele, e legal sa isi semneze propriul contract de munca si ca angajat si ca angajator?
2. contract de prestari servicii. o parte din membrii CD si presedintele fac parte si dintr-o societate civila profesionala, avand o profesie liberala. Ma gandesc ca un contract cu aceasta societate civila ar fi o solutie mai simpla pentru a nu mai impovara asociatia cu declaratia 112 si plata impozitelor aferente. Insa in acest caz, poate fi vorba de un conflict de interese daca Presedintele ONG-ului, care semneaza acest contract face parte din aceasta societate? Din partea societatii contractul ar fi semnat de administrator care face parte din CD.
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat pentru a gasi solutia benefica pentru ONG dar si legala.
1. Pentru contractul de munca, ca referiri generale, indiferent daca are de munca sau nu, daca doriti sa pastrati in vigoare contractul, salariatul trebuie sa primeasca salariul trecut in contract si deci se depune declaratia 112 cu valorile respective dar nu cu zero. Altfel se suspenda contractul pe motiv de concediu fara plata la cererea salariatului , pentru o perioada mai mica sau se inchide definitiv.
Contractele de munca se semneaza, din partea angajatorului, de catre reprezentantul legal al ong deci de catre presedinte.
E de discutat ce vor face respectivii membrii de fapt pentru ca nu mai puteti "acoperi" o munca pentru care e necesar contract de munca cu un asazis contract de prestari servicii.
Trebuie sa vedeti clar ce orizont de timp prevedeti ca vor veni venituri din acea treaba si sa faceti contracte de munca pe perioada determinata si cu program redus.
Dar mai vedeti si ce aveti trecut in statut despre membrii ong si despre personalul angajat al ong. Membrii ong fac voluntariat, personalul de conducere sunt persoane alese. Se pune problema ca angajatorul , daca nu e multumit de activitatea prestata de salariat, trebuie sa-i desfaca contractul de munca. Asta hotaraste comitetul director. Si asta inseamna ca cineva din comitet ar trebui sa hotarasca sa-si desfaca singur contractul disciplinar.
In niciun caz nu ma gandeam la a "acoperi" prin acel contract de prestari servicii, ci era o a doua varianta de colaborare, avand in vedere ca natura muncii si domeniul ar fi aceleasi si in cazul unui contract de munca si in cazul contractului de pestari servicii. Ingrijorarea mea era de a nu avea probleme in ceea ce priveste un posibil conflict de interese.
Va multumesc mult pentru lamuriri si pentru timpul acordat.