avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drept somaj conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drept somaj conventie civila

Buna seara,
Daca am lucrat cu conventie civila dependenta ( adica mi s-au retinut contributii aproape ca la cim, inclusiv somaj) se considera stagiu la cotizare pentru vechime in munca. Am dreptul la somaj?
Multumes de ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 14 Februarie 2013
Da, conditia sine qua non - in afara de faptul ca s-au platit contributiile la fondul de somaj - este sa eveti stagiul minim de cotizare.
Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj la data incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile,daca aveti minim 12 luni stagiu de cotizare in ultimile 24 de luni anterioare depunerii cererii.
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
Activitatea desfasurata in baza conventiei civile nu constituie vechime in munca ...

Art.38 din Legea nr.76/2002:
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Stiu ca trebuie sa am 8 ore pe zi pentru a beneficia de somaj, in situatia data, daca prin conventie am lucrat un nr. de ore lunar cum se calculeaza cele 12 luni?
Multumesc frumos pentru interes
Nu confundati conventia civila cu c.i.m. ... timpul de munca este prevazut expres in c.i.m., nu si in conventia civila ... Cele 12 luni se calculeaza din ultimele 24 de luni anterioare datei incetarii activitatii desfasurate exclusiv in baza conventiei civile.
In acest caz, nu se raporteaza la un numar de ore lucrate pe zi.

Alte discuții în legătură

Venituri din conventie civila si indemnizatie de somaj C.Geta C.Geta buna ziua.daca beneficeiz de indemnizatie de somaj si un angajator imi face conventie civila pierd dreptul la indemnizatie.dar contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie de somaj daca: _adi_ _adi_ Sunt fericitul posesor al hartii trimise prin posta de la intreprinderea la care am lucrat in ultimii 25 de ani prin care mi se comunica ca datorita ... (vezi toată discuția)
Mai beneficiez de somaj? liveomars liveomars Buna ziua, Am somaj pana la data de 29 octombrie,deci in noiembrie ar trebui sa primesc somajul aferent lunii octombrie.Mi-am gasit o colaborare pe baza de ... (vezi toată discuția)