Buna seara,
Daca am lucrat cu conventie civila dependenta ( adica mi s-au retinut contributii aproape ca la cim, inclusiv somaj) se considera stagiu la cotizare pentru vechime in munca. Am dreptul la somaj?
Multumes de ajutor.
Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj la data incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile,daca aveti minim 12 luni stagiu de cotizare in ultimile 24 de luni anterioare depunerii cererii.
Activitatea desfasurata in baza conventiei civile nu constituie vechime in munca ...
Art.38 din Legea nr.76/2002:
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.
Stiu ca trebuie sa am 8 ore pe zi pentru a beneficia de somaj, in situatia data, daca prin conventie am lucrat un nr. de ore lunar cum se calculeaza cele 12 luni?
Multumesc frumos pentru interes
Nu confundati conventia civila cu c.i.m. ... timpul de munca este prevazut expres in c.i.m., nu si in conventia civila ... Cele 12 luni se calculeaza din ultimele 24 de luni anterioare datei incetarii activitatii desfasurate exclusiv in baza conventiei civile.
In acest caz, nu se raporteaza la un numar de ore lucrate pe zi.