avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de indemnizatie de somaj daca:
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de indemnizatie de somaj daca:

Sunt fericitul posesor al hartii trimise prin posta de la intreprinderea la care am lucrat in ultimii 25 de ani prin care mi se comunica ca datorita restructurarii posturilor sunt in preaviz pana la data de ....
In paralel mai am din cand in cand cate o conventie civila pentru diferite lucrari (un fel de mesterul casei) la bloc, cam 700lei brut la doua-trei luni si un contract de colaborare de 4ore la o firma in valoare de 700lei brut.
As vrea sa stiu daca ma puteti ajuta cu raspunsul la cateva intrebari:
1.Pot beneficia de ajutor de somaj in conditiile de venit actuale?
2.Daca in perioada urmatoare de 2-3 luni contractul de colaborare se reziliaza ?
3.In perioda de somaj daca inchei o conventie civila pentru o lucrare ce se intampla cu ajutorul de somaj? Il pierd sau ce?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:44, 29 Iulie 2011
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;

d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 15.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Asadar pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa nu realizati venituri. Daca realizati, totusi, venituri acestea trebuie sa fie din activitati autorizate, potrivit legii (PFA, II, IF sau profesie liberala) si acestea sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Mergeti la Agentia de Somaj sa vi se spuna daca veniturile din conventii civile si din contracte de colaborare sunt asimilate veniturilor din activitati autorizate, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si venituri din contract de colaborare cineva2011 cineva2011 Buna seara... Am o intrebare,daca sunt in somaj si imi gasesc de munca,dar angajatorul vrea sa imi faca contract de colaborare,mai pot beneficia de ajutorul ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare in timpul somajului cheslil cheslil se poate incheia un contract de colaborare (conventie) intre un asigurator si un somer fara ca acesta din urma sa piarda indemnizatia de somaj? (vezi toată discuția)