avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

sunt divortata de 5 ani si fostul sot nu a platit pensia alimentara din 2007 ce i se intampla daca il dau in judecata el sustine ca nu are venituri si ca nu are bani sa plateasca daca nu plateste ce se poate intampla
Cel mai recent răspuns: ana2006 , utilizator 10:14, 10 Mai 2012
Avem art. 305 cod penal
Alin1. lit.c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Insa in acest caz reaua credinta trebuie dovedita. Adica dvs trebuie sa dovediti faptul ca fostul sot avea de fapt venituri. Sumele din 2009 incoace s-au prescris, deci nu prea mai aveti cum sa le recuperati.


Infracţiunea de abandon de familie, incriminată prin dispoziţiile art. 305 lit. c C. pen., face parte din categoria acelora omisive.
Ca urmare, în raport cu modalitatea normativă expusă, latura obiectivă se realizează la momentul împlinirii celor două luni şi durează pe toată perioada cât persoana îndreptăţită este limitată de pensia de întreţinere stabilită prin hotărârea judecătorească de către instanţa civilă.

De aceea, când făptuitorul pune el însuşi capăt actelor omisive, îndeplinindu-şi obligaţia civilă, ciclul infracţional se întrerupe, autonomizând fapta pe data pronunţării sentinţei de către instanţa de fond, prin care s-a dispus condamnarea în temeiul art. 305 lit. c C. pen.
În atare situaţie, eventualele acte de omisiune a plăţii pensiei de întreţinere constatate după data pronunţării acesteia din urmă, constituie o altă infracţiune, autonomă, pentru care se impune declanşarea unei urmăriri penale separate, nefiind îndeplinite condiţiile extinderii procesului penal după regulile înscrise sub art. 335-336 C. pr. pen.


Pe de altă parte, cum legea penală este de strictă interpretare, în raport cu prevederile art. 305 alin. 4 C. pen., dacă se stabileşte că inculpatul trimis în judecată este vinovat, instanţele sunt obligate să pronunţe o pedeapsă cu suspendarea condiţionată a executării ori de câte ori acesta îşi achită obligaţia în cursul procesului şi nu intervine împăcarea părţilor, chiar dacă nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 81 C. pen.



eu am divortat in aprilie 2007 si trebuia sami plateasca procentajul di venitul minim pe economie ca nu muncea cu carte de munca adica 75 ron.cand sa marit salariu in 2009 cred a facut cerere de marire si urma sami plateasca 125.la ora actuala cam cati bani ar trebui sami dea tinand cont ca sa prescris ceva.merita sal dau in judecata ptr acei bani?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cine imi plateste pensia alimentara pt minor? andd andd buna seara,am o intrebare daca ma poate lamuri cineva.am divortat anul trecut in august desi am iregistrat cererea de divort din 2010,sotul meu a fost obligat ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara alina_konya alina_konya Buna ziua!Suntem divortati de 1 an jumatate,copilul este in custodia mea,a mamei,sentinta este definitiva si irevocabila in care este stipulat plata pensiei ... (vezi toată discuția)