Avem art. 305 cod penal
Alin1. lit.c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Insa in acest caz reaua credinta trebuie dovedita. Adica dvs trebuie sa dovediti faptul ca fostul sot avea de fapt venituri. Sumele din 2009 incoace s-au prescris, deci nu prea mai aveti cum sa le recuperati.
Infracţiunea de abandon de familie, incriminată prin dispoziţiile art. 305 lit. c C. pen., face parte din categoria acelora omisive.
Ca urmare, în raport cu modalitatea normativă expusă, latura obiectivă se realizează la momentul împlinirii celor două luni şi durează pe toată perioada cât persoana îndreptăţită este limitată de pensia de întreţinere stabilită prin hotărârea judecătorească de către instanţa civilă.
De aceea, când făptuitorul pune el însuşi capăt actelor omisive, îndeplinindu-şi obligaţia civilă, ciclul infracţional se întrerupe, autonomizând fapta pe data pronunţării sentinţei de către instanţa de fond, prin care s-a dispus condamnarea în temeiul art. 305 lit. c C. pen.
În atare situaţie, eventualele acte de omisiune a plăţii pensiei de întreţinere constatate după data pronunţării acesteia din urmă, constituie o altă infracţiune, autonomă, pentru care se impune declanşarea unei urmăriri penale separate, nefiind îndeplinite condiţiile extinderii procesului penal după regulile înscrise sub art. 335-336 C. pr. pen.
Pe de altă parte, cum legea penală este de strictă interpretare, în raport cu prevederile art. 305 alin. 4 C. pen., dacă se stabileşte că inculpatul trimis în judecată este vinovat, instanţele sunt obligate să pronunţe o pedeapsă cu suspendarea condiţionată a executării ori de câte ori acesta îşi achită obligaţia în cursul procesului şi nu intervine împăcarea părţilor, chiar dacă nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 81 C. pen.