avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru lipsa actului de identitate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru lipsa actului de identitate

poti primi amenda pentru faptu ca nu ai asupra ta actul de identitate?
Da , puteti primi amenda.
ART. 108
(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

c) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
1. nerespectarea obligaţiilor care îi revin în cazul vehiculelor rămase în pană sau avariate;
#M5
2. refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului;
#B

Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
sa inteleg ca daca nu ai un act de identitate la tine te incadrezi la refuzul de a te legitima?
eu inteleg ca refuzi sa te legitimezi atunci cand ai Ci la tine, ii zici acest lucru politistului dar nu vrei sa - l arati...
numai un politist prea zelos te poate incadra la refuz daca tu ii spui nu ai actul la tine dar esti dispus sa astepti sa faca identificarea prin statie, la sectie, etc...
OUG 195
Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
"18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2)."

Art.35. - (2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

art. 108 se aplica in cazul refuzului de a prezenta documentele (adica faci pe nebunu'X-(), art. 101 se aplica in cazul in care nu le ai la tine (adica le-ai uitat acasa sau le-ai pierdut :(( ).
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
cyan, moderator
corecta aformatia ta cu privire la refuz si la situatia cand nu ai actele la tine, dar am o nelamurire: in noul cod rutier 2012 la clasa 3 de sanctiuni nu se mai regaseste pct 18 al art101 la care faci referire... si inca ceva, nici OUG 195 actualizata, la clasa 3 de sanctiuni nu prevede acest lucru...
iar lipsa buletinului nu inseamna ca nu ai actele la tine, politistul trebuie sa tina cont de acest aspect, ca sa nu mai vorbesc de pericolul social, de fapta constatata, etc...
conform oug 195 care se gaseste in meniul "legislatie" de pe site-ul politiei , la adresa

[ link extern ]

cu data Intrarii in vigoare: 01 Octombrie 2011, pct. 18 exista. nu stiu unde ai gasit oug 195 valabila 2012 unde nu se mai regaseste pct. 18. (da un link)

de acord cu tine ca lipsa cartii de identitate nu inseamna ca nu ai acte la tine, dar in prezent nu te poti legitima cu permisul de conducere deoarece pe permis nu mai este trecuta adresa de domiciliu, adresa care trebuie in mod obligatoriu trecuta, cand este cazul, pe un proces verbal de contraventie sau dupa cum prevede si og 2/2001 privind regimul contraventiilor la art. 16 -(1), datele personale din actul de identitate

Regulam. de aplicare oug 195, Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate (...)

og 2/2001 la art.17 nu prevede nulitatea pv daca nu este trecuta adresa sau nr. si seria CI, logic ar insemna ca te poti legitima numai cu permisul.

daca nu ai CI la tine, politistul este obligat sa verifice identitatea in registru de evid. pers.

reg. oug 195, Art. 184. – (2) În cazul în care conducatorul auto are asupra sa numai permisul de conducere, agentul constatator trebuie sa verifice în evidenta daca domiciliul sau, dupa caz resedinta, înscris în document corespunde cu cel din Registrul national de evidenta a persoanelor . Probabil acest punct trebuie modificat ptr ca domiciliul nu mai este trecut in permisele de tip nou !
(3) Agentul constatator este obligat sa înscrie, în procesul-verbal de constatare a contraventiei, domiciliul sau, dupa caz, resedinta contravenientului din actul de identitate, iar în situatia în care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau resedinta va fi consemnata numai dupa verificarea efectuata în Registrul national de evidenta a persoanelor.

CONCLUZIA la subiectul deschis de @FVS: NU trebuie sa primesti amenda daca nu ai cartea de identitate la tine.


Alte discuții în legătură

S-a procedat corect? Ionut_Gabriel Ionut_Gabriel Buna ziua, as dori sa stiu daca in urmatoarea situatie s-a procedat corect! Oprit de echipaj politie al unei sectii din Bucuresti pe motiv ca nu am respectat ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru rovinieta Shade Shade Buna. In dimineata zilei de 2 mai am fost oprit inafara localitatii de un echipaj de la politia rutiera Cluj. Dl politist s-a legitimat, si mi-a cerut actele ... (vezi toată discuția)
Carnet de sofer raduaw raduaw Daca conduc pe teritoriul tarii Romaniei si ma opreste politia,imi cer carnetul de sofer ,le spun ca nu il am la mine,iau amenda si trebuie sa ma prezint la un ... (vezi toată discuția)