In situatia in care il detasati, in conditiile legii, sa presteze activitate la alt angajator.
Plata salariatului se face de angajatorul la care a fost detasat. Pe durata detasarii contractul de munca este suspendat dar salariatul isi pastreaza functia si celelalte drepturi inscrice in CIM.
Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Art. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.
Operatiuni in REVISAL:
1. Operatia de detasare se poate face apeland butonul "Detasare" pozitionat in toolbarul din partea superioara a ecranului principal in sectiunea "Contracte", subsectiunea "Detasare":
2. Se selecteaza din lista contractul pentru care se doreste a fi detasat si se apasa butonul "Continuare > >".
3. Apoi completaza urmatoarele informatii:
- Denumire angajator destinatie: se completeaza denumirea angajatorului unde va fi detasat salariatul
- CUI/CIF/CNP angajator destinatie: se completeaza CUI/CIF/CNP al angajatorulu unde va fi detasat salariatul
- Tara angajator destinatie: se selecteaza tara angajatorului unde va fi detasat salariatul din lista de valori predefinite
- Data inceput detasare: se selecteaza din controlul de data calendaristica data de inceput a detasarii
- Data sfarsit detasare: se selecteaza din controlul de data calendaristica data de sfarsit a detasarii
Se modifica datele dorite si se apasa butonul "Continuare > >" pentru a accesa urmatorul ecran cu informatii.
4. Pentru salvarea informatiilor introduse se apasa butonul "Salveaza".
5. Se genereaza fisierul care apoi se va transmite la ITM.
In REVISAL inregistrarile cu privire la detasare sunt aparte de cele de suspendare ...