avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata dublei arvune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata dublei arvune

Buna-ziua,
In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu platind o arvuna de 1000 euro si avand clauza penala cu drept la dublul arvunei achitate voi solicita rezolutiunea contractului si dublul arvunei achitate?
Ca urmare a rezolutiunii contractului mi se vor restitui si cei 1000 euru achitati de mine la perfectarea antecontractului? Deci voi incasa in total 3000 euro?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: paul_2008 , utilizator 11:43, 23 Decembrie 2008
Dacă aţi stipulat că suma achitată este cu titlu de arvună, atunci veţi primi înapoi 2.000 euro.

Dacă suma de 1.000 euro este cu titlu de avans, iar contractul prevede că promitentul vînzător se obligă să restituie avansul şi să plătească, cu titlu de clauză penală, dublul sumei incasate cu titlu de avans, atunci primiţi 3.000 euro.

Oricum, fără a citi conţinutul exact al clauzelor contractuale, ceea ce v-am spus sunt doar ipoteze. În lipsa textului contractului, a afirma ceva este echivalent cu a-ţi da cu părerea.

Liviu S.Bordaş
Totusi ,ca efect al rezolutiunii antecontractului, partile trebuie repuse in situatia anterioara nu ar trebui sa mi se restituie 1000 de euro patiti, iar ca daune compensatorii pentru neexecutarea obligatiei de a face inca 2000 de euro?

Pai nu stim, se face cum scrie acolo, asta v-a explicat si colegul...
Arvuna si avansul e acelasi lucru, eu asa vad, Liviu...
Depinde daca cei 1000 de euro sunt platiti ca pret al promisiunii sau ca avans din pretul apartamentului.
De asemenea, depinde si de restul de prevederi, ce clauza penala este si pentru promitentul-cumparator... Caci ar trebui sa fie simetric acel contract si din punct de vedere al penalitatilor, cu greu una dintre parti ar putea obtine mai mult ca cealalta intr-un contract din care nici nu se intelege clar care e suma in caz de rezolutiune din culpa unei parti...
Lipsa de simetrie, nejustificata faptic, ar putea duce la contracte abuzive...
daca suma de 1000 euro ar fi cu titlul de avans, iar clauza penala prevede ca in caz de neincheiere a contractului din vina vanzatorului acesta va plati o penalitate de 2000 euro, ca urmare a rezolutiunii nu voi primi si cei 1000 euro dati avans, alaturi de penalitatea de 2000 euro. Principiul repunerii partilor in situatia anterioara.
AVLIL a scris:

Pai nu stim, se face cum scrie acolo, asta v-a explicat si colegul...
Arvuna si avansul e acelasi lucru, eu asa vad, Liviu...



Arvuna nu este, din punct de vedere juridic, acelaşi lucru cu partea de preţ plătită cu titlu de avans din preţ, chiar dacă, în cazul în care contractul se execută sau se desfiinţează prin acordul părţilor, ea are valoarea unui simplu avans.
Clauza de arvună trebuie stipulată expres, ea constituind o clauză penală. În caz de neîndeplinire a obligaţiei, partea în culpă pierde suma dată cu titlu de arvună sau, după caz, trebuie să o întoarcă îndoit (art.1297 şi 1298 Cod civil)

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Probleme antecontract prima casa bsb1975 bsb1975 Am semnat de curand un antecontract de vanzare cumparare prin care am promis vanzarea apartamentului meu cu suma de 61000 euro primind un avans de 4000 de ... (vezi toată discuția)
Arvuna sau clauza penala ? fldan fldan Intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil este prevazuta clauza prin care promitentul vanzator se obliga la plata dublul avansului primit daca ... (vezi toată discuția)
Avans cumparare - plati in timpul precontractului liviu f liviu f Daca in timpul valabilitatii precontractului cumparatorul face mai multe plati fara a se specifica in precontract care este suma care reprezinta avans, la o ... (vezi toată discuția)