Am semnat de curand un antecontract de vanzare cumparare prin care am promis vanzarea apartamentului meu cu suma de 61000 euro primind un avans de 4000 de euro.
Raportul de evaluare a fost facut la 58500 euro moment in care promitentul cumparator mi-a cerut un discount de 1000 de euro pentru a merge mai departe, altfel va invoca cluza ca banca nu i-a oferit creditul(de 57000 de euro).
Mentionez ca in antecontract exista urmatoarea clauza:
"Actul autentic de vanzare cumparare se va face intr-un termen de maxim 2 luni de la prezentul antecontract cand promitentul cumparator va achita diferenta de 57000 de euro parte din surse proprii parte dintr-un credit bancar luat cu programul prima casa.Poate invoca promitentul cumparator clauza de neacordare a sumei de 57000 cand banca ii ofera 55100 restul avand posibilitatea de achitare din surse proprii(eventual printr-un credit de nevoi personale de la aceeasi banca)?
Dumneavoastra ati cerut un pret pentru imobil acceptat de catre promitentul cumparator si chiar daca prin raportul de evaluare s-a stabilit un pret mai mic al apartamentului in discutie nu inseamna ca acest fapt conduce la modificarea intelegerii initiale. Solicitarea promitentului-cumparator de a reduce pretul apartamentului inseamna in fapt o renegociere a contravalorii imobilului precum si o modificare a vointei bilaterale ce a condus la perfectarea antecontractului de vanzare-cumparare conditie care, poate fi acceptata sau nu de catre dumneavoastra. Atentie insa, pentru ca nu stim ce clauze sunt inserate in antecontract va prezint mai jos un extras din Codul civil.
ART. 1297
In caz de vindere facuta prin dare de arvuna, conventia accesorie a arvunei nu va putea avea nici un efect:
1. daca conventia principala a vinderii este nula;
2. daca vinderea se executa;
3. daca vinderea se reziliaza prin comun consimtamant;
4. daca executarea vinderii a devenit imposibila fara culpa nici uneia din parti.
Arvuna in aceste cazuri se va inapoia sau se va prinde in prestatiunile reciproce, dupa imprejurari.
ART. 1298
Daca vinderea nu s-a executat prin culpa unei din partile contractante, aceasta va pierde arvuna data sau o va intoarce indoita, avand-o primita, daca partea care nu este in culpa nu ar alege mai bine sa ceara executarea vinderii
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Plata dublei arvune
paul_2008
Buna-ziua,
In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)