In urma cu trei ani am incheiat o conventie sub semnatura privata pentru vanzarea unui teren arabil aflat in proprietatea mea.
In conventie se stipula faptul ca, cumparatorul, pe langa suma de bani stabilita urma sa plateasca anual, timp de trei ani, cu o parte din produsele rezultate in urma lucrarilor agricole.
Tot aici se stipula faptul ca, in cazul in care nu se vor respecta aceste clauze, va pierde orice drept asupra terenului. Suma de bani a fost platita conform contractului, dar nu s-a respectat partea privind produsele agricole, tot ceea ce a produs terenul ramanand la cumparator.
Intrebarea mea ste: trebuie sa revendic dreptul de proprietate asupra terenului in instanta si sa cer constatarea nulitatii conventiei sau terenul a reintrat, de drept, in proprietatea mea deoarece nu au fost respectate clauzele contractuale?
transferul dreptului de proprietate asupra unui teren are loc doar printr-un act autentic notarial. Acea conventie poate fi considerata cel mult un antecontract de vanzare cumparare. Cu alte cuvinte conventia incheiata nu a transferat dreptul de proprietate asupra terenului.
Transferul dreptului de proprietate nu a operat, tu fiind, in continuare, proprietar asupra terenului. In cazul instrainarii terenului o conditie de valabilitate a conventiei este incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, adica la notar, in caz contrar conventia fiind nula absolut cu privire la transferul dreptului de proprietate.
Chitanta ta poate primi diverse interpretari cu privire la natura juridica: promisiune bilaterala de vanzare, un contract de folosinta asupra terenului, etc.
Nu trebuie sa-ti revendici terenul intrucat acesta nu a iesit niciodata din proprietatea ta, eventual va trebui, daca co-contractantul iti va cere in termen de 3 ani de la data efectuarii platii, banii pe care ti i-a platit dar nu e obligatoiru sa fii obligat sa-i platesti, acestia putand fi considerati ca o contravaloare a chiriei terenului, a folosirii acestuia.
ok....la inceput am fost de acord sa ii vand terenul....daca o luam ca pe o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, atunci aceasta isi mai poate produce efectele din moment ce cumparatorul nu a respectat clauzele contractuale? in ultimii ani eu nu am primit nimic de la el si abia cand a aflat ca nu mai intentionez sa inchei un contract in forma autentica a incercat sa plateasca ceva, dar acum nu mai sunt de acord
ok....la inceput am fost de acord sa ii vand terenul....daca o luam ca pe o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, atunci aceasta isi mai poate produce efectele din moment ce cumparatorul nu a respectat clauzele contractuale? in ultimii ani eu nu am primit nimic de la el si abia cand a aflat ca nu mai intentionez sa inchei un contract in forma autentica a incercat sa plateasca ceva, dar acum nu mai sunt de acord
Sfatul meu... vezi-ti de ale tale, vinde pamantul, fa ce vrei cu el.;)
Lasa-l pe el sa te dea in judecata. E putin probabil ca instanta sa te oblige sa inchei contractul de vanzare-cumparare. Calculeaza banii de ti i-a dat cu coeficientul de inflatie, pune-i deoparte si stai.
Daca vrei neaparat se faci ceva, poti cere in instanta rezolutiunea conventiei dar, cum am mai spus, e mai bine sa stai la cotitura decat sa iesi in poteca...:D
Plata dublei arvune
paul_2008
Buna-ziua,
In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)