avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... incetarea de drept a unui contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

incetarea de drept a unui contract

In urma cu trei ani am incheiat o conventie sub semnatura privata pentru vanzarea unui teren arabil aflat in proprietatea mea.
In conventie se stipula faptul ca, cumparatorul, pe langa suma de bani stabilita urma sa plateasca anual, timp de trei ani, cu o parte din produsele rezultate in urma lucrarilor agricole.
Tot aici se stipula faptul ca, in cazul in care nu se vor respecta aceste clauze, va pierde orice drept asupra terenului. Suma de bani a fost platita conform contractului, dar nu s-a respectat partea privind produsele agricole, tot ceea ce a produs terenul ramanand la cumparator.
Intrebarea mea ste: trebuie sa revendic dreptul de proprietate asupra terenului in instanta si sa cer constatarea nulitatii conventiei sau terenul a reintrat, de drept, in proprietatea mea deoarece nu au fost respectate clauzele contractuale?
Cel mai recent răspuns: oana dohan , utilizator 21:10, 24 Septembrie 2006
Cazurile in care exista data certa sunt strict prevazute de Codul civil iar in cazul tau nu poate fi vorba de asa ceva.
In asteptarea ta.... l-ai notificat, cumva, in scis, dupa expirarea termenului prevazut in conventia voastra, sa-si execute obligatia?:-/
Asta te-ar ajuta intr-un eventual proces;)
ART. 1298 Cod civil
,,Dacă vinderea nu s-a executat prin culpa unei din părţile contractante, aceasta va pierde arvuna data sau o va întoarce indoita, având-o primită, dacă partea care nu este în culpa nu ar alege mai bine sa ceara executarea vinderii".
Amandoi sunteti in culpa, asa ca mai bine intelegeti-va asupra rezolutiunii conventiei.
ART. 1298 Cod civil
,,Dacă vinderea nu s-a executat prin culpa unei din părţile contractante, aceasta va pierde arvuna data sau o va întoarce indoita, având-o primită, dacă partea care nu este în culpa nu ar alege mai bine sa ceara executarea vinderii".
Amandoi sunteti in culpa, asa ca mai bine intelegeti-va asupra rezolutiunii conventiei.
ART. 1298 Cod civil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arvuna sau clauza penala ? fldan fldan Intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil este prevazuta clauza prin care promitentul vanzator se obliga la plata dublul avansului primit daca ... (vezi toată discuția)
Probleme antecontract prima casa bsb1975 bsb1975 Am semnat de curand un antecontract de vanzare cumparare prin care am promis vanzarea apartamentului meu cu suma de 61000 euro primind un avans de 4000 de ... (vezi toată discuția)
Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)