avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... incetarea de drept a unui contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

incetarea de drept a unui contract

In urma cu trei ani am incheiat o conventie sub semnatura privata pentru vanzarea unui teren arabil aflat in proprietatea mea.
In conventie se stipula faptul ca, cumparatorul, pe langa suma de bani stabilita urma sa plateasca anual, timp de trei ani, cu o parte din produsele rezultate in urma lucrarilor agricole.
Tot aici se stipula faptul ca, in cazul in care nu se vor respecta aceste clauze, va pierde orice drept asupra terenului. Suma de bani a fost platita conform contractului, dar nu s-a respectat partea privind produsele agricole, tot ceea ce a produs terenul ramanand la cumparator.
Intrebarea mea ste: trebuie sa revendic dreptul de proprietate asupra terenului in instanta si sa cer constatarea nulitatii conventiei sau terenul a reintrat, de drept, in proprietatea mea deoarece nu au fost respectate clauzele contractuale?
Cel mai recent răspuns: oana dohan , utilizator 21:10, 24 Septembrie 2006
Transferul dreptului de proprietate nu a operat, din motivele expuse mai sus. Si totusi, instanta va poate obliga sa transmiteti proprietatea, bazandu-se pe valoarea de antecontract a conventiei incheiate (dupa cum s-a explicat mai sus), pe faptul ca acea persoana a intrat in posesia terenului iar pretul a fost achitat partial.

Acea clauza de care vorbiti nu face altceva decat sa reia prevederile legale. Pentru rezolutiunea contractului, tot instantei trebuie sa va adresati. :(
( In caz ca va intereseaza detaliile "tehnice", acea clauza este dpdv juridic un pact comisoriu expres de gradul I care, in cazul contractelor sinalagmatice este inutil )

Parerea mea este ca nu prea aveti sanse sa scapati fara sa transmiteti proprietatea asupra terenului. In cazul in care veti cere in instanta rezolutiunea conventiei incheiate, cumparatorul se poate apara invocand exceptia de neexecutare a obligatiei corelative. Cu alte cuvinte, el poate spune ca nu v-a dat produsele agricole pentru ca ati refuzat sa incheiati actul autentic in lipsa caruia dreptul de proprietate nu se transmite.

Sfatul meu este, in cazul in care nu mai doriti sa instrainati terenul, sa apelati la serviciile unui avocat competent (eventual chiar unul specializat in reconstituirea dreptului de proprietate) pentru ca sansele de a realiza acest lucru nu sunt foarte mari...
el nu a mai achitat restul pretului ( in speta, produsele ) timp de mai multi ani. in conventie era prevazut ca efectele vor inceta in cazul in care acesta nu va respecta clauzele. a incercat sa plateasca ce a mai ramas dupa multi ani si dupa ce a aflat ca intentionez sa inchei toata problema. in conventie era stipulat expres ca trebuie sa plateasca pentru a nu se rezilia totul, lucru cu care el a fost de acord, de fata fiind si un martor. faptul ca el nu a respectat clauzele contractuale ( impropriu zis contract ) asa cum au fost ele stipulate, nu duce la pierderea oricarui drept?
Ultima modificare: Vineri, 22 Septembrie 2006
ravacriss, utilizator
Eu nu sunt de acord ca instanta va poate sili sa transmiteti dreptul de proprietate asupra terenului in conditiile in care partea adversa nu a respectat clauzele contractuale.

Eu nu sunt de acord ca instanta va poate sili sa transmiteti dreptul de proprietate asupra terenului in conditiile in care partea adversa nu a respectat clauzele contractuale.

Niciuna dintre parti nu si-a respectat obligatiile contractuale. Vanzatorul nu a transmis dreptul de proprietate iar cumparatorul nu a platit integral pretul. Dat fiind faptul ca promitentul cumparator a platit partial pretul il indreptateste sa ceara obligarea celeilalte parti la indeplinirea obligatiilor corelative.

Cat despre acea clauza din contract, insist ca este inutila intr-un contract de acest gen pentru ca legea prevede exact acelasi lucru: in cazul in care una dintre parti nu-si respecta obligatiile asumate, cealalta parte este indreptatita sa ceara in instanta rezolutiunea contractului.

contractul in forma autentica urma sa fie incheiat in momentul in care pletul era platit in intregime.deci, practic, era stabilita o data certa la care transferul de prorpietate urma sa aiba loc, dar asta numai cu conditia ca el sa isi achite obligatiile, lucru scris foarte clar in conventie. deci, nu se poate spune ca eu nu mi-am indeplinit vreo obligatie....din contra, am asteptat mai mult decat era prevazut acolo...si mai asteptam daca el nu afla ca nu mai sunt de acord cu vanzarea

Alte discuții în legătură

Arvuna sau clauza penala ? fldan fldan Intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil este prevazuta clauza prin care promitentul vanzator se obliga la plata dublul avansului primit daca ... (vezi toată discuția)
Probleme antecontract prima casa bsb1975 bsb1975 Am semnat de curand un antecontract de vanzare cumparare prin care am promis vanzarea apartamentului meu cu suma de 61000 euro primind un avans de 4000 de ... (vezi toată discuția)
Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)