avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Probleme taxe si impozite: nedeclararea instrainarii ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Probleme taxe si impozite: nedeclararea instrainarii proprietatii

Buna ziua,

Problema mea: Acum un an am vandut o casa in Timisoara, la care eram coproprietar cu mama mea. Casa era compusa din casa cu CF separat, si 2 terenuri, fiecare cu CF separat (total 3CF-uri pentru o singura proprietate)

Cum notarul nu m-a instiintat (asa am auzit ca se procedeaza, ca cetateanul sa fie in cunostinta de cauza) ca trebuie sa declar vanzarea la primarie , gandindu-ma ca cumparatorul are oricum obligatia de a anunta primaria in 30 de zile, astfel, intr-o lume LOGICA s-ar putea urmari ca vechiul proprietar a vandut, si sa nu mai fie impozitat, nu mi-am batut capul. Intre timp am cumparat o alta locuinta in alta localitate, unde mi-am indeplinit obligatia de a anunta primaria.

Acum am aflat ca trebuie sa depun la primaria Timisoara o cerere de scoatere din evidenta a imobilului si sa platesc o amenda. Am zis asta e, am pregatit cererea, dus la primarie, unde aflu ca trebuie sa depun 3 cereri pentru fiecare ACT - in care fiecare act inseamna de fapt acelasi contract de vanzare-cumparare - si mi se vor impune 3 amenzi mie, 3 amenzi mamei mele, deci in total 6 amenzi, deoarece amenzile se dau pe ACT. Totusi, exista un SINGUR ACT, care este UN contract de vanzare-cumparare pentru intreaga proprietate.

Avand in vedere ca in aceasta perioada nu am posibilitatea de a plati cele 6 amenzi, sunt pus in imposibilitatea de a depune cererea respectiva.
Nu doresc sa ma sustrag de la obligatia de a plati amenda, m-am resemnat, dar as dori sa stiu daca nu cumva exista un abuz in a impune 3 amenzi pe baza unui Contract.

Avand in vedere ca nu mai am alte proprietati inregistrate la Timisoara, ce se intampla daca nu depun cererea, sau in cazul in care depun cererea dar nu platesc amenzile?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mike_mihai , utilizator 21:42, 5 Aprilie 2016
Buna ziua !
Imi pare rau, dar asta este legea si cel care dobandeste si cel care instraineaza un bun imobil sa mobil(auto) are obligatia de a declara in termen de 30 de zile.

Conform Codului fiscal, art.Art. 254: Dobandirea, instrainarea si modificarea cladirilor,
alin (5)
"Orice persoană care dobândeşte, construieşte sau înstrăinează o clădire are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii, înstrăinării sau construirii."

Nedepunerea la termenele prevazute de lege(depunerea peste termen) a declaratiilor fiscale constituie contraventie conform art 294 alin (2) lit. a) Cod fiscal.

[ link extern ]

"a)depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290;
b)nedepunerea declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290.
....
"(3)Contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 200 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b)-d), cu amendă de la 200 lei la 500 lei."

Daca exista intelegere se poate da avertisment - acesta se acorda o singura data.

Dumneavoastra trebuie sa depuneti oricum declaratiile de instrainare a proprietatilor pentru a nu vi se mai stabili alte obligatii de plata . Iar amenzile le veti plati pe masura ce veti avea bani.
Multumesc pentru raspunsul rapid.

Datele furnizate de dumneavoastra par sa imi apere interesul.

Am citit prevederile Codului fiscal gasit in lunk--ul oferit, si am concluzionat ca dupa litera legii se pare ca am vandut 1 cadire si 2 terenuri.

In cazul cladirii se aplica prevederile .Art. 254: Dobandirea, instrainarea si modificarea cladirilor, alin (5), putandu-se impune cate o amenda mie respectiv mamei mele.

Dar, cele 2 terenuri, pica sub incidenta
ART. 259 Dobândiri şi transferuri de teren, precum şi alte modificări aduse terenului
, iar alin (6) si (7) nu prevad obligativitatea de a declara instrainarea terenului.

Am dreptate, sau este o scapare in redactarea legii???

Multumesc.
Nu, nu este o scapare. Este o abrogare a alin 6^1 prin ordonanta 30/2011:

(6^1)Înstrăinarea unui teren, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra terenului respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau al celei unde îşi are domiciliul fiscal contribuabilul în cauză, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează terenuri cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

-la data 17-sep-2011 Art. 259, alin. (6^1) din titlul IX, capitolul III abrogat de Art. I, punctul 84. din Ordonanta 30/2011 (M.Of. 627/2.09.2011):
[ link extern ]
pagina 11 col 2 din monitor.

Succes !
am inteles ca la expirari autorizatia de construire este obligatoriu o declaratie fiscala ...eu in anul 2010 am focut o declaratie si regularizare dar in anul 2010 primaria NU o cerut sa fac un proces verbal de receptie a cladiri privind stadiul lucrarilor , ...si acum vine primaria si ma cheama la procesul verbal de receptie dupa 5 ani ( in 2015 intocmeste un proces) si ma impune cu plata la impozit din 2010 faptul ca am dobandit cladirea in 2010 dar eu am construit conform legea 50/1991 si am citit legea la norme metodologice 44/2004 ca numai cu un proces verbal se poate face receptie si numai data dobandirii este data intrare in proprietate a cladiri ...cu ce alt act ei pot sa ma fac sa platesc impozit , tot odata ei consider legea 44/2004 ... multumesc pentru rispunsul
problema mea este urmatoarea: am cumparat un imobil impreuna cu un teren arabil situat in spatele casei mentionate mai sus,eu mandatand pe cineva sa-mi faca actele,nu prea am avut timp sa citesc contractul notarial si nu am stiut ca trebuia declarat la primarie(fisc) in 30 de zile. au trecut deja vreo 9 ani de atunci, ce se poate intampla daca ma duc sa declar acum....?mentionez ca fostul proprietar este veteran scutit de plata impozitelor. va multumesc.!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda neinregistrare mostenire imobil ContSters292683 ContSters292683 Buna seara! Cat este amenda pentru neinregistrarea la ANAF a unei cote parti din imobil dobandit prin certificat de mostenitor? Odata aplicata amenda si ... (vezi toată discuția)
Nelamurire spit- declararea schimbarii domiciliului la serviciul public de impozite si taxe locale bubulina29 bubulina29 Buna ziua! In noiembrie 2011 mi-am schimbat numele si adresa de domiciliu, imediat C.I., insa am amanat pana acum schimbarea actelor masinii, in primul rand ... (vezi toată discuția)
Termen deschidere rol fiscal dupa succesiune si dupa hotarare judecatoreasca cosmintby cosmintby Care este termenul legal de deschidere a ROL-ului fiscal la primarie pentru un imobil dupa o succesiune, dar dupa o hotarare judecatoreasca? Care ar fi ... (vezi toată discuția)